Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: Expoziţia Vasile Dobrian. Ipostaze

25 mai @ 19:45 EET

Expoziţia: Vasile Dobrian. Ipostaze

Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, Cabinetul de stampe şi desene

Durata: 3.07-31.08.2014

Vernisaj: 3 iulie, orele 12:00

Curator: Dr. Maria Ordeanu

Text oferit de curatorul expoziției:

Vasile Dobrian (1912-1999) este un artist originar din Rod, comuna Tilişca, judeţul Sibiu.

Pictor, grafician şi poet, Vasile Dobrian a debutat la Bucureşti în 1935 şi a făcut parte din avangarda artei româneşti, în grupul constituit din scriitorii şi artiştii colaboratori ai revistei „unu”.

Vasile Dobrian a colaborat în perioada interbelică şi la ilustrarea unor ziare şi reviste cu orientare de stânga.

Vasile Dobrian a fost unul dintre membri fondatori ai „Grupului Grafic”, activ la Bucureşti prin expoziţii şi publicaţii, între anii 1939-1947. Grupul de artişti a promovat gravura în România, ca gen autonom.

Creaţia lui Vasile Dobrian cuprinde grafică militantă, peisaj şi natură statică, realizate în tehnica xilogravurii şi a linogravurii imprimate în culori.

După 1948, Vasile Dobrian a fost profesor la Academia de artă din Iaşi şi membru activ al Uniunii Artiştilor Plastici. În decursul a patru decenii a organizat peste 30 de expoziţii personale, fiind prezent în numeroase expoziţii colective în România şi în alte ţări. Participant la Bienala de la Veneţia din 1964, Vasile Dobrian a fost ales membru de onoare al Academiei Artelor din Florenţa. Artistul a fost onorat cu numeroase premii, acordate în decursul lungii sale cariere.

Vasile Dobrian a publicat mai multe plachete de versuri, poezia sa fiind asociată cu mişcarea de avangardă. A publicat mai multe albume cu gravuri, ale căror titluri sunt succinte evocări poetice. Uneori, versurile sale erau însoţite de gravuri şi a ilustrat de asemenea, operele altor scriitori.

În colecţia Cabinetului de stampe şi desene al Muzeului Naţional Brukenthal sunt 71 de stampe semnate de Vasile Dobrian, expoziţia incluzând 23 de xilogravuri şi linogravuri imprimate în culori de artistul însuşi, într-o modalitate tehnică specifică.

Prezent în arta românească timp de şase decenii, Vasile Dobrian a parcurs în creaţia sa plastică drumul de la expresionism, spre cubism şi abstracţionism.

Detalii

Dată:
25 mai, 2024
Oră:
19:45 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, , , , ,