Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: prima expoziție de fotografie medicală din Sibiu și organizarea unui seminar de fotografie medicală

30 mai @ 21:20 EET

În perioada 5 – 6 septembrie, Muzeul Național Brukenthal anunță deschiderea primei expoziții de fotografie medicală din Sibiu și organizarea unui seminar de fotografie medicală, potrivit următorului program:

afis_Gentle Violence

Expoziția: Gentle Violence

Artiști: Cristina Bobe, dr. Horia Mureșian, Sebastian Florea

Locul de desfășurare: Casa Albastră, Sala Multimedia (Piața Mare, nr. 5)

Durata: 5-28.09.2014

Vernisaj: 5 septembrie, ora 17:00

Organizatori: Muzeul Naţional Brukenthal, FotoMedical

Curator: Laura Coltofean

Parteneri: Asociaţia Inima Copiilor, Photosetup, The Syndicate, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, CELICO Dental Service, AdTeam, Academia Aesculap, Banca Transilvania, Asociaţia Vira

Parteneri onorifici: Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România, Societatea Română de Cardiologie

Gentle Violence este o expoziție insolită, ce aduce în atenția publicului un gen fotografic puțin cunoscut în România – fotografia medicală, prin prisma unui subiect neobișnuit pentru instituțiile muzeale din ţară – chirurgia inimii.

Gentle Violence ne permite accesul într-o lume puțin cunoscută și adesea temută care, asociată fiind cu durerea, este privită cu reținere, în pofida actului salvator pe care îl implică. Fotografiile Cristinei Bobe ne dezvăluie, însă, lumea fascinantă a sălii de operație, a intervenției chirurgicale propriu-zise în formă brută, necosmetizată, surprinzând artisticul, eleganța și delicatețea gesturilor chirurgicale, emoția, diversitatea trăirilor și bogăția cromatică în științificul aparent rigid.

Suntem provocați să ne redescoperim trupul într-o manieră neobișnuită, intruzivă. Odată ce acceptăm provocarea, ne este relevată complexitatea, frumusețea ireală, nebănuită a interiorului anatomic – la nivel microscopic și macroscopic. Toate acestea sunt prezentate prin intermediul fotografiilor ilustrând structuri delicate ale inimii, realizate de dr. Horia Mureșian.

Recreând sunetele din sala de operație printr-o coloană sonoră deosebită, Sebastian Florea reușește să ne transpună complet în atmosfera intervenției chirurgicale. Empatic, asistăm la propria operație!

Gentle Violence este o expoziție ce își propune să transmită emoții puternice, să stimuleze simțurile, să educe, să ridice întrebări și, nu în ultimul rând, să provoace dezbateri.

AFIS_A3_GENTLE_VIOLENCE

Seminar: Fotografia medicală – tehnici, echipamente, utilizări

Locul desfăşurării: Librăria Habitus (Piața Mică, nr. 4, Sibiu)

Data: 6 septembrie 2014, ora 10:30

Organizatori: FotoMedical, Muzeul Naţional Brukenthal, Librăria Habitus

Partener: Photosetup

Coordonator Muzeul Naţional Brukenthal: Laura Coltofean

Ce echipament este necesar pentru a fotografia în sala de operație? Cum se pot obține imagini reușite cu plaga sau evoluția clinică a pacientului, pentru a fi prezentate la congresele medicale, în revistele de specialitate sau, pur și simplu, pentru a le păstra în arhiva personală? Cum pot fi gestionate diferențele de lumină din sala de operație? Cum se realizează și la ce folosește fotografia medicală?

Pentru a afla răspunsurile tuturor acestor întrebări, medicii și fotografii sunt invitați să participe la seminarul cu tema „Fotografia medicală – tehnici, echipamente, utilizări”, ce va avea loc sâmbătă, ora 10:30, la Librăria Habitus. Discuția va fi moderată de dr. Horia Mureșian (www.horiamuresian.com), chirurg cardiovascular și anatomist, profesionist al fotografiei medicale a cordului și șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență din București, împreună cu Cristina Bobe ( www.cristinabobe.com), inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România ( www.fotografiemedicala.ro).
Seminarul face parte din proiectul „Gentle Violence”, o serie anuală de expoziții dedicate fotografiei artistice în cadrul medical, ce prezintă imagini din spatele ușilor închise ale sălilor de operație. Prima expoziţie din această serie are loc între 5 și 28 septembrie la Muzeul Național Brukenthal, Casa Albastră, Sala Multimedia (Piața Mare, nr. 5, Sibiu) și prezintă lucrările artiștilor Cristina Bobe, dr. Horia Mureșian și Sebastian Florea.

Seminarul este organizat de FotoMedical (www.fotografiemedicala.ro), Muzeul Naţional Brukenthal şi Librăria Habitus, în parteneriat cu Photosetup.

Dana Roxana Hrib (Ph. D.)
Deputy Director
Brukenthal Palace
Piata Mare, nr.5, Sibiu 550163, Romania
tel. (+4)0269217691
mobile (+4)0728035178
fax (+4)0269211545
email: dana.hrib@brukenthalmuseum.ro

Detalii

Dată:
30 mai, 2024
Oră:
21:20 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,