Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: expoziția ,,Regalitatea și Marea”, 11 mai – 9 iunie 2024

11 mai - 9 iunie

Muzeul Național Peleș și Societatea de Cartofilie „Stella Maris” Constanța, anunță deschiderea expoziției ,,Regalitatea și Marea”, care va avea loc sâmbătă, 11 mai 2024, ora 12:00, în Holul de onoare al castelului Pelișor.
Evenimentul sărbătorește atât Ziua regalității, cât și legătura aparte dintre Casa Regală și Mare.
„Regalitatea și marea: un titlu îmbietor de carte, al cărei autor a fost neuitata Doina Păuleanu, prestigios istoric de artă de la țărmul Pontului Euxin, care s-a identificat cu istoria locului unde și-a trăit anii cei mai rodnici ai vieții și pe care a descris-o în savante lucrări devenite bibliografie obligatorie în domeniu. Albumul-carte ce purta subtitlul Dobrogea. 1878-1914, riguros documentat și apărut în excelente condiții grafice în anul 2015, evoca istoria acestei provincii integrată Vechiului Regat după victoriosul Război de Independență, arătând tocmai contribuția esențială a monarhiei române la dezvoltarea acestor ținuturi în timpul domniei regelui Carol I.
Regalitatea și marea: titlul unei foarte interesante expoziții, vernisată la Muzeul Național Peleș, în holul de onoare al Castelului Pelișor, în data de 11 mai 2024. Iată, așadar, temeiurile istorice puternice care au determinat un grup de colecționari împătimiți, strânși în Asociația „Stella Maris” – ce poartă, simbolic, numele capelei pe care regina Maria a zidit-o la Balcic și în care a dorit să îi odihnească inima –, să organizeze la castelul Pelișor din Sinaia, altă „casă de vis” dragă suveranei, căminul în care a locuit aproape o viață, o expoziție care să prezinte publicului din țară și din străinătate mărturii ale acestei legături speciale între lumea de la malul Mării și Familia regală română” – dr. Narcis Dorin Ion, director general al Muzeului Național Peleș.
Proiectul expozițional a fost pornit de unii dintre membrii Asociației Stella Maris – Gabriel Octavian Nicolae, Doru Ghizdăvescu, George Barcaru, Zetu Harrys, Ștefan Constantinescu, Emanuel Erena, Eduard Chirilov și Șerban Drăgușanu – din dorința de a oferi iubitorilor de istorie și artă ocazia de a admira obiecte de patrimoniu din colecțiile personale, care se subsumează unor subiecte dintre cele mai diverse și interesante: Dobrogea regală, Armata regală la Constanța, Cuvinte regale în paginile revistei „Marea Noastră”, Mamaia regală, Amintiri din România regală, Constanța de odinioară, „Cuibul liniștit” al reginei Maria de la Balcic sau Războiul de Independență în presa vremii.
În cadrul vernisajului va fi lansat și cel de-al doilea număr al revistei ,,Stella Maris”.
Expoziția ,,Regalitatea și Marea” va fi deschisă publicului în perioada 11 mai – 9 iunie 2024, și se va vizita în regim de gratuitate, de miercuri până duminică, după cum urmează:
Miercuri: 10:00 – 16:00 (ultima intrare)
Joi – Duminică: 09:15 – 16:00 (ultima intrare).

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website