Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: Obiectul lunii mai 2023 la Muzeul Național Peleș – SABIE TIP KARABELA, DE CEREMONIE Atelier polonez; 1598 (?)

4 mai, 2023 - 31 mai, 2023

OBIECTUL LUNII MAI
SABIE TIP KARABELA, DE CEREMONIE
Atelier polonez; 1598 (?)
Oțel; argint; piele; pietre semiprețioase
Karabeia este un tip de sabie ce deriva din szabia (sabia de luptă a cavaleriei poloneze) și care a servit mai ales, aristocrația polono-lituaniană, numită Sziachta (casta nobiliară și militară cu o mare influență politică și cu un rol foarte important în consolidarea Uniunii Statale polono-lituaniene 1569-1795), pentru care a fost un adevărat simbol și una dintre cele mai importante piese de ținută tradițională bărbătească.
în secolul al XVII-Iea, szabia primește unele transformări, în special la nivelul mânerului, rezultând o variantă mai scurtă a ei, dar poate cea mai faimoasă sabie poloneză, numită karabeia. Odată cu modificarea mânerului – sub forma unui cap de șoim – și cu abordarea unor tehnici de decorare mai sofisticate – cu aur, argint pietre prețioase sau fildeș -, karabeia devine primul tip de sabie ceremonială folosită de Sziachta. Treptat această sabie poloneză va primi, pe lângă atributul ceremonial, și pe acela practic, fiind folosită atât ca un accesoriu al ținutei, cât și în luptă. întrucât costurile de producție erau considerabile, nobilimea purta deseori aceeași sabie karabeia atât în război, cât și în evenimentele civile, înlocuind însă teaca, în funcție de context aceasta fiind ori sobră ori bogat decorată.
Sabia karabeia din colecția Muzeului Național Peleș, prezentată ca obiect al lunii Mai, este o piesă unicat în România și impresionează atât prin rafinamentul execuției, cât și prin valoarea istorico-documentară, ea aparținând, probabil, unui membru al aristocrației poloneze Sziachta.
Teaca, îmbrăcată în piele de reptilă, are trei cartușe din argint gravate cu o scenă religioasă, „Fecioara Maria și pruncul Isus, încoronați”, cu herbul (stema) Geysztor și cu elementele blazonului polono-lituanian – aqvila încoronată și cavalerul ecvestru (Vytis).
Garda săbiei este din argint decorată cu turcoaze, iar în cartuș are gravat herbul Baworowski. Atât herbul Geysztor cât și Baworowski erau folosite de unele familii din Sziachta.
Mânerul din piatră – cu caboșoane verzi și roșii, contur de argint și cap de animal fantastic -, are forma specifică karabefei.
Pe lama săbiei sunt gravate: o inscripție în limba arabă (damaschinată cu aur), bustul lui Sigismund ai lii-iea Vasa (1566-1632) [rege al Poloniei, mare duce al Lituaniei (1587-1632) și monarh al Suediei (1592-1599)], inscripțiile Nec Temere. Nec Timide [Nici cu frică. Nici cu timiditate], Constantes Fortuna fuvat [Norocul îi ajută pe cei statornici], Sigismundus (fi Bex Poloniae și anul 1598.
Inscripția „Nec Temere. Nec Timide” este prezentă și pe stema orașului Gdansk, important centru comercial și unul dintre cele mai bogate și mai mari orașe din Polonia, în timpul domniei lui Sigismund al lll-lea Vasa.
Anul 1598, gravat pe această piesă, este anul în care, la 25 septembrie, Sigismund al lll-lea Vasa a fost învins în bătălia de la Stângebro (Suedia). Atunci, parlamentul suedez, Riksdag, a anunțat actul detronării, numindu-l rege pe Carol al IX-lea al Suediei (unchiul lui Sigismund) și scoaterea Suediei din Uniunea Confederației polono-lituaniene (1592).

Text: Raluca Romok, muzeograf
Fotografii (sabie): Árpád Udvardi

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website