Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sinaia: OBIECTUL LUNII SEPTEMBRIE 2022 la Muzeul Național Peleș – BIROU CU CILINDRU

1 septembrie, 2022 - 30 septembrie, 2022

OBIECTUL LUNII SEPTEMBRIE
BIROU CU CILINDRU
Atelier francez, cca 1780
Lemn de acaju; lemn de esențe exotice; bronz aurit
Cunoscut pentru pasiunea sa de constructor și pentru dragostea arătată obiectelor de artă, regele Carol I a adunat la Castelul Peleș o bogată colecție de mobilier, cu piese din secolele XVI-XX. Remarcabile creații ale artei ebenisteriei – cabinete, credențe, paturi cu baldachin, birouri, garnituri de salon, lăzi-cassone, scaune – au fost achiziționate de suveranul român pentru a decora interioarele castelului.
Unele dintre cele mai frumoase și rafinate piese de mobilier realizate vreodată, prezentând cel mai înalt nivel de abilitate artistică și tehnică, au fost create la Paris în timpul secolului al XVIII-lea. Foarte admirate de o clientelă internațională, aceste creații au fost folosite pentru a mobila reședințe regale în toată Europa și au influențat, de asemenea, moda ebenisteriei din afara Franței.
Biroul prezent în colecția de mobilier a Muzeului Național Peleș, o piesă spectaculoasă, prin formă și decor, realizată în Franța la final de secol XVIII, amintește de biroul cilindric al lui Oeben și Riesener, denumit universal Bureau du Roi. Acest birou este una dintre cele mai faimoase piese de mobilier francez din acea perioadă fiind executată pentru regele Ludovic al XV-lea și găzduită acum de Palatul Versailles.
Construcția acestei piese extraordinare a fost proiectată în anul 1760 de Jean-Francois Oeben, și predată regelui abia în mai 1769, după finalizarea ei de către succesorul lui Oeben, Jean-Henri Riesener. Biroul original a avut nevoie de numeroși meșteri și nouă ani de muncă minuțioasă pentru a ajunge la perfecțiune, dominând opera lui Riesener în această perioadă. Decorat cu monturi generoase din bronz aurit și marchetărie remarcabilă, acest magnific birou cilindric a devenit imaginea absolutismului regal. Ambiția uluitoare a celor care l-au realizat, împreună cu istoria sa regală, i-a garantat faima de-a lungul timpului și i-au determinat pe cei mai buni ebeniști să recreeze acestă piesă de mobilier.
Astfel, biroul regelui, simbol al monarhiei, a devenit o piesă reinterpretată de-a lungul timpului, nu la fel de bogat ornamentată, dar de înaltă calitate, realizată de mari ebeniști din secolul al XVIII-lea. Prima copie a acestui birou a fost realizată la Paris de Carl Dreschler pentru al IV-lea marchiz de Hertford și se află acum în colecția Wallace (Londra).
Biroul cu cilindru expus în Salonul mic al Apartamentului imperial, din Castelul Peleș, este executat dintr-un lemn prețios de acaju. Încadrat de somptuoase bronzuri și medalioane cu scene mitologice, este decorat în partea superioară cu motive floral-vegetale și capete de sfinx. Cilindrul culisant, decorat cu rezerve vegetale din bronz, maschează prezența unor sertare folosite pentru depozitarea instrumentelor de scris. Ceasul cu barometru, din partea superioară, surmontat de bustul unui personaj feminin în costum de secol XVIII, dau un plus de eleganță piesei decorate în stil Ludovic XV.
Text: Alexandra Ghioarcă, muzeograf.
Reproduceri color: Árpád Udvardi.

Detalii

Începe:
1 septembrie, 2022
Se termină:
30 septembrie, 2022
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://www.facebook.com/groups/912569475449924/?multi_permalinks=8195646513808814&hoisted_section_header_type=recently_seen

Organizator

Muzeul Național Peleș – Sinaia
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare