Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Slatina: Efigii ale feminității din confreria spirituală slătineană: Cristina Bacicu-Botez

30 mai @ 21:59 EET

afis.cdr

Efigii ale feminității din confreria spirituală slătineană:

Cristina Bacicu-Botez

Cristina Bacicu-Botez face parte din confreria artistică a Oltului și Slatinei contemporane. O scurtă radiografie intelectuală a omului de cultură polivalent, grafician de mare altitudine, ilustrator de carte și artist fotograf profesionist, a pedagogului desăvârșit care este Cristina Bacicu-Botez, ne oferă revelația descoperirii unui spirit altruist, fără astâmpăr, combatant în toate „cruciadele” împotriva deșertificării noastre culturale. Animată de un veșnic spirit de frondă își apără și susține idealurile fără patimă, cu o delicatețe și consecvență rar întâlnite.

Mi-a rămas întipărit pe retina memoriei unul dintre desenele sale ce a fost folosit ca ilustrație de carte pe cele două volume ale Istoriei Orașului Slatina în Documente, apărute în anul 1998, sub semnătura profesorilor Gheorghe Mihai și Badea Geaucă. Imaginea urbei de pe malul Oltului este admirabil schițată, Cristina Botez reușind să surprindă artistic, istoric și estetic câteva din elementele arhitectonice, geografice și naturale ce definesc Slatina de odinioară. Podul peste râul Olt, Grădiștea, Malul Livezii, casele și bisericile ce constituie centrul istoric sunt reperele ce figurează pe blazonul inconfundabil al orașului ce a adoptat-o. Credem cu toată convingerea reluarea acestui subiect din creația sa artistică, cu alte lucrări de grafică, desene și schițe ale Slatinei amintirilor – cel puțin o sută, așa cum știm că a sfătuit-o și regretatul istoric și critic de artă Florin Rogneanu – pot redimensiona capacitatea de sinteză și anvergura unui artist veritabil.

Nu putem să trecem cu vederea consistența și fluența artistică în ceea ce privește aportul său la promovarea artei fotografice locale. În calitate de membru fondator al Fotoclubului Solaris a participat la expoziții naționale și internaționale. Epoziția de artă fotografică Reverberații (3 martie 2011), de pildă, ne-a prilejuit surpriza de a admira în spațiul cultural slătinean 40 de lucrări aparținând a 10 artiști fotografi, precum Cătălin Podoleanu, Mihai Mălăescu, Mihai Danu, Maria Ciurea, Adrian Paraschiv, Valeru Ciurea, Răzvan Nicolescu, Irina Comba, Angela Nicolae și nu în ultimul rând Cristina Bacicu-Botez.

Unul dintre bunii săi prieteni, regretatul pictor Nicolae Truță a avut cândva un schimb „amical” și „rafinat” de replici cu Cristina Botez, care niciodată nu era de acord cu ceea ce întreprindea acesta pe tărâmul artelor plastice. Fără a rămâne dator, Nicolae Truță i-a mărturisit cu umor și înțelepciune că „este de acord cu tot ce nu face Cristina Botez”.

Astăzi Cristina Botez a depășit limitele timidității excesive a începuturilor, pe cele ale dedicării exclusive unei cariere pedagogice de excepție și pășeste cu dezinvoltură pe o cale artistică proprie. Prezența sa în ultimele saloane și tabere de creație plastică organizate de instituțiile culturale județene ne demonstrează că ritmul, nervul și vibrațiile artistice ale Cristinei Bacicu-Botez sunt pe drumul cel bun, în consonanță cu așteptările mentorilor și admiratorilor săi.

dr. Laurențiu GUȚICĂ

Director Muzeul Județean Olt

Detalii

Dată:
30 mai, 2024
Oră:
21:59 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment: