Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Slatina: Expoziția „REPERE CITADINE“, semnată de George Dragomir Turia la Galeria „ARTIS”

8 mai - 30 mai

Expoziția „REPERE CITADINE“
Muzeul Județean Olt vă invită să vizitați expoziția „Față în față” semnată de George Dragomir Turia, aflată pe simezele Galeriei „ARTIS” a Muzeului Județean Olt.
Expoziția este curatoriată de Georgiana Cozma și va fi finisată pe 30 mai, de la ora 16:30, la Slatina, unde George Dragomir și-a început cariera artistică.
Expoziția constă într-o serie de 17 portrete sculpturale realizate în porțelan și gresie, în Canada, pe durata a aproximativ cincisprezece ani. La baza selecției lucrărilor a stat ideea de a captura experiența de strămutare a artistului, inclusiv procesul de integrare creativă a eclectismului și a experimentării specifice artei din spațiul nord-american. În încercarea de a-și găsi locul în această lume nouă, artistul este, mereu, față în față cu el însuși, cu modelele sale intelectuale, cu preconcepțiile si predeterminările culturale ale spațiului nativ care devin, în noul context, netraductibile, așadar tot atâtea angoase existențiale.
„Față în față” surprinde felul în care Turia folosește abstractizarea – atât la nivelul formelor sculpturale cât și al celor decorative – ca strategie creativă stabilizatoare dar și pentru a se conecta direct cu privitorul, care este invitat să se regăsească în această experiență de confruntare a propriului eu și a alterității. Abstractizarea, supra și subdimensionarea pieselor, refuzând o asociere simplistă a portretelor cu noțiunea de identitate, și ochii închiși, fără viață sau lipsind cu desăvârșire, sugerează o privire întoarsă spre interior. Pe suprafața albă, artistul intervine cu desene și accente liniare ori cromatice și detalii decorative care surprind natura complexă a interiorității umane, împletind simpla stare subiectivă cu gândirea simbolică. Titluri ca „Umbra fostului eu”, „Prima materia”, „Natură duală”, sau cele asociate cu portrete de copil cum sunt „Natura firii”, „Mirare, Inocență” descriu concepte primare, experiențe care structurează existența în general. Așa cum artistul modelează lutul, a fi mereu „față în față” cu tine însuți și cu ceilalți într-un proces continuu de reflecție înseamnă a te remodela mereu. Expoziția lui George Dragomir Turia este simultan o arhivă personală și o invitație pentru privitor de a se vedea, ca într-o oglindă, în trăirile și ipostazele arhetipale care definesc călătoria eului, fie ea între stări sau între lumi. Georgiana Cozma
George Dragomir Turia s-a născut în localitatea Turia din județul Olt și este absolvent al Universității Naționale de Arte, București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Ceramică-Sticlă-Metal având ca specialitate Ceramica, clasa prof. Costel Badea (1997). În 1995 a primit Premiul pentru ceramică al Assos Art Foundation și, în 1999, Bursa Costel Badea, instituită de Uniunea Artiștilor Plastici din România. În 2010 primește Premiul pentru Artă Nicăpetre, în Toronto, Canada. Din 1997 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din 2005 este membru al Visual Arts Ontario și Ontario Society of Artists, Canada. Expune în România, Canada și Statele Unite al Americii unde are lucrări în colecții publice și private.

Details

Start:
8 mai
End:
30 mai
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo?fbid=843340471167857&set=a.460967606071814

Organizer

Muzeul Județean Olt – Slatina
View Organizer Website

Venue

Galeria Artis Slatina
Aleea Rozelor 9
Slatina, Olt 230001 Romania
+ Google Map