Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Suceava: INEDIT la Muzeul Naţional al Bucovinei – Expoziţie de stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”

8 noiembrie, 2023 - 14 ianuarie, 2024

❗️INEDIT la Muzeul Naţional al Bucovinei – Expoziţie de stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”
Expoziţia de stampe japoneze cu actori și scene din teatrul kabuki găzduită de Muzeul Naţional al Bucovinei, este prima de acest gen din Suceava.
Toate lucrări expuse aici provin dintr-o colecţie privată, aparţinând avocatului și colecţionarului George Șerban din București.
Expoziţia a debutat în 2018 la Teatrul Naţional din București, după care alte 5 astfel de expoziţii care au fost prezentate în: Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul „Regina Maria” Iași, Castelul Cantacuzino Bușteni și ultima la
Teatrul Naţional de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, toate fiind curatoriate de Dr. Alexandru Constantin Chituţă.
***
„Stampele japoneze au făcut istorie în artele plastice europene, fiind de fapt cele care au dus la apariţia impresionismului, curent artistic de la care putem vorbi de dispariţia academismului. Este unul dintre motivele pentru care invităm publicul sucevean să viziteze o expoziţie inedită, cu piese care se circumscriu artei spectacolului: imagini care prezintă actori și scene de teatru kabuki, realizate de artiști japonezi din secolele XVII-XIX.
Expoziţia a putut fi adusă la Suceava graţie domnului Alexandru Constantin Chituţă, director general al Muzeului Naţional Brukenthal, curatorul expoziţiei, care, anul trecut, a avut amabilitatea de a discuta cu proprietarul lucrărilor, generosul colecţionar George Șerban. Ambii, cu multă îngăduinţă și disponibilitate au ales lucrările ce se potriveau spaţiului pe care noi l-am putut pune la dispoziţie, au realizat catalogul și, mai mult, ne-au adus piesele la Suceava.
Mai mult, prin amabilitatea doamnei Florica Zaharia, este expus și un chimonou ce descrie scena mamemaki, realizat în sec. XIX, piesă donată de Muzeul Metropolitan de Artă New York, pentru Colecţia Muzeului Textilelor din Băiţa.
Tuturor celor menţionaţi le mulţumim pentru că au fost alături de noi, pentru întregul efort și pentru deschiderea datorită căreia această expoziţie poate fi oferită publicului Muzeului Naţional al Bucovinei!”, transmite dr. Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei.
(extrase din catalogul expoziției – KABUKI; av. George Serban, dr. Alexandru Constantin Chituţă)

Details

Start:
8 noiembrie, 2023
End:
14 ianuarie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=802957928295971&set=a.188864829705287

Organizers

Muzeul Bucovinei
Muzeul Național Brukenthal – Sibiu

Venue

Muzeul Bucovinei
Str. Ştefan cel Mare nr. 33
Suceava, Suceava Romania
+ Google Map
View Venue Website