Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Suceava: MOȚATELE ȘI CUCUIETELE APELOR NOASTRE la Muzeul de Științele Naturii Suceava.

29 mai, 2023 - 3 iulie, 2023

MOȚATELE ȘI CUCUIETELE APELOR NOASTRE, vedete în expoziția cu același nume, de la Muzeul de Științele Naturii Suceava.
Începând cu 29 mai 2023, într-o expoziție temporară cu intrarea gratuită, vă așteptăm să cunoașteți 14 specii de rățuște și două de ferăstrași naturalizate, exponate provenite din Depozitul de Ornitologie al Muzeului Național al Bucovinei. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Cinegetic al Ținutului Secuiesc și Asociația de Utilitate Publică Vadon din municipiul Sfântu Gheorghe (județul Covasna).
🦆Vor putea fi văzute specii migratoare de rățuște și ferăstrași, care sosesc pe teritoriul României la începutul sezonului cald sau celui friguros, pentru hrană și/sau pentru cuibărire. Dintre speciile de rațe migratoare care își găsesc hrana la suprafața apei menționăm: rața mică (Anas crecca), rața pestriță (Anas strepera), rața fluierătoare europeană (Anas penelope), rața sulițar (Anas acuta), rața lingurar (Anas clypeata), rața cârâitoare (Anas querquedula). Dintre speciile de anatide migratorii, care își găsesc hrana scufundându-se în întregime în apă, menționăm: rața cu ciuf (Netta rufina), rața sunătoare (Bucephala clangula), rața moțată (Aythya fuligula), rața roșie (Aythya nyroca), rața cu cap castaniu (Aythya ferina), ferăstrașul mic (Mergus albellus) și ferăstrașul mare (Mergus merganser).
🦆În expoziția temporară va putea fi observată și o specie de rață, de suprafață, sedentară: rața mare (Anas plathyrhynchos).
În mod accidental, ca urmare a modificărilor climatice și încălzirii globale din perioada actuală, în zona coastei Mării Negre pot fi întâlnite sporadic exemplare masive de eider – rața polară comună (Somateria mollissima) și de rață arlechin (Histrionicus histrionicus). Aceste specii de rățuște au fost printre primele exemplare naturalizate.
🦆Pentru fiecare dintre speciile de rățuște expuse și prevăzute cu un accentuat dimorfism sexual, au fost descrise succint trăsăturile morfologice externe (la mascul, femelă și juvenili), modificări adaptative ale morfologiei interne la mediul de viață acvatic, arealul de răspândire geografică, habitatul, hrana preferată, caracteristici etologice și ecologice evidente în perioada de reproducere și năpârlire postnupțială, perioadele de cuibărire și de îngrijire ale puilor, locul de depunere al pontei și ouăle, populația actuală de rățuște, prădători și paraziții naturali ai speciilor de rățuște.
🦆De asemenea, în cadrul acestei expoziției vor fi prezentate date actuale privind importanța economică a acestor specii de rățuște, precum și informații referitoare la rolul cinegetic al anatidelor și trofeele lor, principalele arme, metode și perioade de vânătoare, amenințările naturale și măsurile sustenabile de conservare ale speciilor de rățuște.
🦆Expoziția este accesibilă publicului, cu intrarea gratuită, în perioada 29 mai – 3 iulie 2023. Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
29 mai, 2023
End:
3 iulie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/114551083594483/photos/a.114579490258309/813902990325952/

Organizer

Muzeul Bucovinei
Email
https://muzeulbucovinei.ro

Venue

Muzeul de Istorie Suceava – Muzeul Bucovinei
Str. Ştefan cel Mare nr. 33
Suceava, Suceava 720003 Romania
+ Google Map
View Venue Website