Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Târgoviște: expoziția „Moștenirea culturală a Epocii Brâncovenești – Mărturii și Creații”

23 octombrie, 2023 - 15 noiembrie, 2023

Consiliul Județean Dâmbovița, prin intermediul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, în colaborare cu Asociația DAR Development, are plăcerea de a vă invita să participați la vernisajul expoziției „Moștenirea culturală a Epocii Brâncovenești – Mărturii și Creații”. Evenimentul va avea loc în data de Marți, 23 octombrie 2023, începând cu ora 11:00, la Muzeul de Istorie Dâmbovița din Târgoviște.
Expoziția este parte a unui proiect cultural al Asociației DAR Development realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, co finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul ariei patrimoniu cultural material în sesiunea I/2023 și dedicat marcării celor 335 ani, de la urcarea pe tron a lui Constantin Brâncoveanu la data de 29 octombrie 1688.
Orașul domnesc Târgoviște reprezintă ultimul reper pe harta itinerării acestei expoziții care a început ăn luna mai cu ocazia Nopții Muzeelor 2023 în importanta ctitorie dâmbovițeană a lui Constantin Brâncoveanu, Palatul de la Potlogi, a continuat la Muzeul de Artă din Râmnicu Sărat aflat în incinta Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, la Iași expoziția a fost prezentată în paralel cu expoziția „Cantemir 300”, ca mai apoi să fie prezentată la Muzeul Județean „Teohari Antonescu ” din Giurgiu.
Prin această expoziție propunem o incursiune în universul ornamentației documentelor oficiale realizate în cancelarie. Expoziția reunește ornamente realizate în tehnica picturii pe sticlă de către Simona –Teodora Roșca-Neacșu și alte creații realizate în tehnici din artele decorative, bijuterii contemporane realizate de tânăra creatoare Corina Cubici.
Pentru a ne introduce și mai mult în atmosfera brâncovenească expoziția include și reproduceri după câteva documente de cancelarie brâncovenească și elementele arhitecturale realizate de pictorul Mihail Gavril și fotografii realizate de Marius Ristea în ctitoria Brâncovenească și Cantacuzină, Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Râmnicu Sărat.
Vă invităm să luați parte la acest eveniment cultural deosebit, care sărbătorește și evidențiază frumusețea și importanța patrimoniului cultural brâncovenesc, pentru a descoperi și aprecia bogăția artistică a acelei epoci și a creativității contemporane influențate de ea.
Alexandra Brutaru
alexandrabrutaru@gmail.com

Details

Start:
23 octombrie, 2023
End:
15 noiembrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=655312593449448&set=a.503918345255541

Organizer

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” – Târgoviște
View Organizer Website

Venue

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” – Târgoviște
Calea Domnească nr. 181
Târgoviște, Dâmbovița 130017 Romania
+ Google Map
View Venue Website