Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Târgu Jiu: 14 octombrie 1916 – Luptele de la Podul Jiului – reconstituire istorico-militară, sâmbătă, Parcul Central

14 octombrie, 2023

🔜 Așa cum v-am obișnuit, în fiecare an, în luna octombrie, rememorăm un eveniment istoric major, ce a avut loc în timpul Primului Război Mondial: ”Luptele de la Podul Jiului”- 14 octombrie 1916.
Au trecut mai bine de 100 de ani de atunci, însă Bătălia dată la Târgu Jiu, la Podul Jiului, a rămas în memoria posterității datorită rezistenței pe care au reușit să o mențină locuitorii orașului și cei câțiva soldați români în fața armatei invadatoare. Curajul și sacrificiul localnicilor au luat prin surprindere trupele inamice dar mai ales au stârnit admirație din partea armatei române, fiind dat drept exemplu de forță.
Și de această dată, Consiliul Județean Gorj împreună cu Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, în calitate de organizatori principali, vă aduc în atenție o reconstituire istorico-militară al acelui eveniment eroic, care va avea loc sâmbătă, 14 octombrie 2023, orele 10.00- 14.00, în Parcul Central din Municipiul Târgu Jiu – Podul dinspre Insulița Jiului.
Atmosfera de luptă (armata română, armata germană, armata austro-ungară) va fi redată de cei 50 de participanți îmbrăcați în uniforme militare de epocă, membrii ai: Asociației ”Tradiții Ostășești”- București, Asociației culturale ” Tomis” Constanța, Asociației ”Edlweiss ost”- București, ” Asociației 6 Dorobanți” – București. Moderarea reconstituirii ”Luptelor de la Podul Jiului” va fi susținută de Costin Scurtu, istoric Muzeul Militar din Constanța.
✅ Școli care participă la activitate:
Școlile Gimnaziale: Stănești – Dragotești, Bălești – Ceauru
Colegiul Național “Ecaterina Teodoriu”, Târgu-Jiu
Școala Gimnazială Numărul 1, Motru
Liceul de Arte, Târgu-Jiu
Liceul Teoretic Novaci
Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”, Târgu-Jiu
Școală Gimnazială ,, Ecaterina Teodoroiu „, Târgu-Jiu
Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
14 octombrie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=810180984447360&set=a.476388297826632

Organizer

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
View Organizer Website