Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Târgu Jiu: expoziția personală de pictură și sculptură ”Noeme plastice”, semnată de artistul târgujian Viorel Surdoiu. Curator: Dorina Cioplea-Văduva. Invitat: Cătălin Negrea.

4 octombrie, 2022 - 18 octombrie, 2022

Marți, 4 octombrie 2022, de la ora 18.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu (sediul din str. Geneva, nr. 😎, va avea loc vernisajul expoziției personale de pictură și sculptură ”Noeme plastice”, semnată de artistul târgujian Viorel Surdoiu. Curator: Dorina Cioplea-Văduva. Invitat: Cătălin Negrea.
”Vin de demult
și vin de departe
pentru fiecare
în parte
***
Dinspre cer și dinspre apă
Sufletul mereu se sapă
Ca să-și crească de lumină
Din sămânță rădăcină
Acestea sunt rădăcinile mele și felul meu de înfrunzire, a venit anotimpul să împărtășesc noemele (reflecțiile) plastice cu care mă îndemn în descoperirea misterului, formei, culorii, ale bucuriei că am, astfel, posibilitatea de a arăta modul meu de a vedea dincolo de ce se vede – altfel de în-vio-rare a spiritului în acțiune.” (Viorel Surdoiu)
”Când imaginarul cuiva este atât de bogat, iar frecvențele pe care vibrează sunt multiple, așa cum este cazul lui Viorel Surdoiu, noemele iau forme foarte diferite și uneori chiar se materializează. Și ce este mai intim ca gândurile cuiva? Așa că atunci când ești invitat să le explorezi, o faci cu recunoștință.
La Viorel, fiecare lucrare în parte este o stare aproape exhibată, o căutare și, mai ales, o interogare, iar formele și culorile sunt doar instrumente. De aici și prezența mai multor stiluri și tehnici care, ca piesele unui puzzle, se îmbină perfect și formează o imagine de ansamblu asupra unora dintre mecanismele sale de percepere a lumii.
Nevoia de a se exprima și în sculptură și, mai ales, ușurința cu care o face îi permit artistului să își exploreze sinele în cât mai multe direcții.” (Dorina Cioplea-Văduva)
Cu o licență în jurnalism și filosofie, Viorel Surdoiu a folosit foarte mulți ani (doar) cuvântul scris și vorbit ca metodă de exprimare, atât profesională (ca jurnalist, în emisiuni radio și în presa scrisă), cât și personală (ca poet, în volumele „Contextul desprinderii de haos”, 2011, Editura Centrului Județean Pentru Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Gorj; „Aripi de Pământ”, 2013; Editura PIM; ”De cealaltă parte a ploii”, 2016, Editura PIM; ”Omiliile toamnei. Altminteri”, 2019, Editura EIKON, cât și în diferite antologii și reviste de specialitate). Din 2013, însă, începe să comunice public și prin culoare și formă. Expoziții pictură: Expoziţie personală ”PLANIDE” la Galeriile municipale de artă Tg-Jiu (2013); Expoziție personală la Centrul Cultural ”Jean Louis Calderon”, 2015, București; Expoziție personală METAFORmE, la Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, 2 septembrie 2015; Expoziție personală METAFORmE II, la Sala MansArta, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj (2019).
Participări la Expoziţii de grup, ”EGOgrafia” şi în cadrul ”GorjFest”, România, Rep. Moldova şi Bulgaria, Participare la Tabăra de artă plastică ”GorjFest”. Organizator prin Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj a Taberelor de artă plastică și literatură ”Eroi pe Calea Eroilor” la Centenar, 2018 , ”Cuvânt, Lumină și Culoare” 2019, „Arte-Lit” 2021 și 2022.
Din 2015 este redactor la Biblioteca Județeană Gorj ”Cristian Tell”.

Detalii

Începe:
4 octombrie, 2022
Se termină:
18 octombrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=518313123634149&set=a.476388297826632

Organizator

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Str. Geneva nr. 8
Târgu Jiu, Gorj 210136 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare