Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tecuci: Exponatul luni aprilie 2023 la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”: Icoana pe sticlă Sfântul Gheorghe”

4 aprilie, 2023 - 30 aprilie, 2023

Exponatul lunii aprilie 2023

Icoana pe sticlă ,, Sfântul Gheorghe”

Autor : MIHAELA PROFIRIU MATEESCU

În cadrul proiectului ,,Exponatul lunii”, propunem vizitatorilor Muzeului de Istorie ,,Teodor Cincu” icoana, care îl reprezintă pe ,,Sfântul Gheorghe”, autor, pictorița Mihaela Profiriu-Mateescu.

Alegerea acestui exponat are drept motivație faptul că icoana ne-a fost donată cu prilejul celei de a 67-a expoziții intitulată ,,Ferestre spre credință” – expoziție pe care muzeul nostru a găzduit-o în anul 2011 și în care autoarea a prezentat publicului, cu acest prilej, 40 de icoane, toate pictate pe sticlă, fapt care a reușit să inspire vizitatorilor la intrarea în sala de expoziție un ,,aer de catedrală”.

Născută în Tecuci, în anul 1945, în vestita familie Culluri, de origine venețiană, familie din care s-au ridicat ingineri și arhitecți de notorietate, dar și dotați cu darul de a preface tot ce ating în artă, Mihaela Profiriu-Mateescu este un nume cu rezonanță în viața cultural – artistică a municipiului nostru și mai ales pe plan național și internațional.

Este membră a Asociației Artiștilor Plastici din România, a Școlii Populare de Artă și a Academiei de Arte Tradiționale.

A fost premiată în 1993 de Centrul Republican de Cultură și Arte din Republica Moldova.

În anul 2000 a primit distincția ,,Crucea Patriarhală” pentru mireni, iar în 2022 la ultimul salon al întâlnirii organizată la Centrul Cultural Casa d′Italia de către Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT, a fost desemnată personalitatea anului din partea minorității italiene.

Deși are o vastă cultură religioasă, Mihaela Profiriu-Mateescu este licențiată a Facultății de Istorie și dispune de un limbaj literar artistic care explică numeroasele cărți publicate.

Pornind de la ideea că icoana este ,,materializarea artistică a credinței în Dumnezeu”, Mihaela Profiriu-Mateescu dă măsura talentului său, dar evocă și apropierea de memoria divină a omului, prin această raportare la zonele transcedentale prin intermediul picturii.

Este de remarcat participarea pictoriței la numeroase expoziții particulare și mixte în țară și străinătate amintind aici pentru publicul nostru câteva dintre acestea, în fapt, mult mai numeroase.

Prima expoziție semnată, Mihaela Profiriu Mateescu a avut loc la Muzeul Satului în 1990, urmată fiind de altele în țară și străinătate – Elveția, Grecia, Italia, S.U.A, Republica Moldova, etc., lucrările ei putând fi regăsite și în diferite colecții publice și particulare de pe mapamond.

Sperând că prezentarea v-a motivat, vă invităm să admirați exponatul lunii aprilie găzduit de Muzeul de Istorie ,,Teodor Cincu” cu prilejul apropierii Paștelui și a zilei de 23 Aprilie – Sfântul Gheorghe – patronul spiritual al Tecuciului.

Restaurator – Adrian Mihalache

Blogul muzeului: https://evmuzealetecuci.wordpress.com/category/2023/

Canalul de YouTube https://www.youtube.com/@muzeulteodorcincu965

Instagram https://www.instagram.com/muzeul_teodor_cincu/

Facebook https://www.facebook.com/muzeuldeistorietecuci

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”

Strada 1 Decembrie nr. 36

Tecuci, judetul Galati, 805300

Tel./Fax: 0236/811672

Email: muzeultecuci@yahoo.com

Details

Start:
4 aprilie, 2023
End:
30 aprilie, 2023

Organizer

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 36
Tecuci, Galați 805300 Romania
+ Google Map