Loading Events

« All Events

Tecuci: Exponatul luni IULIE 2024 la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”: ,,POARTA RAIULUI”

1 iulie - 31 iulie

🔶 Gheorghe Nour s-a născut în Stoicani, comuna Foltești, județul Galați, la 16 martie 1953, a absolvit Școala de Artă, specializarea sculptură, la clasa profesorului Alexandru Pamfil din Galați.
🔶 Pentru faptul că este absolvent al Facultății de Științe Juridice și Administrative și al unui masterat în Studii Europene de Administrație Publică, Gheorghe Nour a fost timp de 25 de ani șeful Serviciului Administrativ din cadrul Poliției Locale Galați, este cunoscut de iubitorii artei și sub numele de ,,sculptorul de la Poliția Locală ”; de remarcat fiind faptul că pasiunea pentru sculptură și restaurare s-a materializat doar în timpul liber.
🔶 Creația sa este cea mai elocventă mărturie și singura care vorbește despre frământările artistului, despre munca sa neobosită și despre căutările continue, de a găsi cele mai bune soluții plastice pentru materializarea în lemn, piatră, marmură sau metal a ideilor, gândurilor, emoțiilor, sentimentelor și trăirilor sale lăuntrice, generic cultivate prin portret, compoziție figurativă, nud, transpuneri metaforice și simbolice.
🔶 ,,POARTA RAIULUI” – lucrarea prezentată în această lună vizitatorilor muzeului, în cadrul proiectului cultural ,,Exponatul Lunii”, ne-a fost donată în anul 2013, urmare a participării lui Gheorghe Nour, a soției sale Lia Nour și a pictorului Ioniță Benea la expoziția intitulată ,,Trei prieteni ” găzduită de Galeria de Artă ,,Gheorghe Petrașcu”.
🔶 Talentul său și pasiunea pentru sculptură s-au concretizat în organizarea de expoziții personale la Galați (2001, 2003, 2005, 2010, 2017), Tecuci (2002, 2005), Brăila (2004) și în participarea în expoziții cu caracter național și internațional la Galați, Bacău, Chișinău, Buzău, Bârlad, Pitești, Brașov, Brăila, Târgoviște și București. De asemeni, a participat la Taberele de Creație de la Soveja – Vrancea (1990), Rohia – Maramureș (1994) , București – Casa de Cultura Chiler (2019).
Artist cu o bogată participare la expoziții locale, naționale și internaționale, este deținător al premiului ,, Marcel Guguianu” pentru sculptură și al medaliei ,, Sf. Luca ” obținută la Concursul Național ,, N. Tonitza” de la Bârlad ( 2007).
🔶 A fost distins cu premiul întâi, la Concursul de Creație Artistică ,,Univers XXL ” Pitești (2012), Diploma omagială ,,Centenarul Marii Uniri” (1918 – 2018), diploma de Excelență pentru activitate artistică – Asociația Cultul Eroilor, diploma ,,Carta Excellentia ” U.Z.P.R – Filiala Râmnicu Vâlcea. Are lucrări în colecții particulare din România, Austria, Germania, Italia, Spania, Austria, S.U.A.
🔶 Are peste 100 de lucrări cioplite în lemn de nuc, prun, cireș, salcâm, turnate în aluminiu sau realizate din îmbinarea lemnului cu bronzul și alte metale.
🔶 Gheorghe Nour recunoaște însă că pentru el lemnul este precum pacientul pentru medic și că a moștenit dragostea pentru lemn de la tatăl său care a fost pădurar și povestește că ,,pentru a căpăta viață și formă, lemnul trebuie resuscitat, modelat. Misiunea mea este să preiau lemnul abandonat și să îi dau suflu și vigoare ” .
🔶 Lucrarea ,, POARTA RAIULUI ” este rodul declarației de mai sus așa încât vă așteptăm la Muzeul de Istorie ,,Teodor Cincu ” pentru a o admira.
Restaurator, Adrian Mihalache

Details

Start:
1 iulie
End:
31 iulie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeuldeistorietecuci/posts/1011098147682111

Organizer

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 36
Tecuci, Galați 805300 Romania
+ Google Map