Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tecuci: PERSONALITATEA LUNII DECEMBRIE la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”: Silviu Toboș, un înger din plutonul morții

17 decembrie, 2019 - 31 decembrie, 2019

PERSONALITATEA LUNII DECEMBRIE
Silviu Toboș, un înger din plutonul morții

Decembrie ”89 a fost momentul astral al tinerilor care au cucerit străzile unei Românii înghețate, aflate în contratimp cu lumea Europei în mișcare… Silviu este unul dintre sutele de tineri care au văzut tăvălugul pornit și au murit crezând poate, că privesc la un film, dar în care nu știau că și ei erau demult distribuiți… Dealtfel țara întreagă părea un fel de platou de filmare, plin cu actori care simulau că lucrează, cu ofițeri buimaci, cu activiști mai apretați sau foști politruci rebrenduiți de un PR necunoscut… Silviu plecase de acasă cu câteva zile înainte de revolta de la Timișoara. Fusese încorporat în luna mai, și fiind în ciclul doi de armată, a primit o permisie de câteva zile. A trebuit să plece urgent la unitate, pentru că l-au chemat să apere țara… Nu știa de cine să o apere și nu știm nici noi, astăzi, după 30 de ani.
Pe data de 22 decembrie 1989, după ,,fuga” lui Ceaușescu, împreună cu militarii din plutonul său, a asigurat paza vilei din cartierul Primăverii, în care locuia dictatorul. Se zvonea că Elena și Nicolae Ceaușescu vor veni acasă… Între timp însă, programul diversiunilor se amplifică, iar pe seară, unitatea din care făcea parte Silviu, primește ordinul de a merge să apere Ministerul Apărării Naționale, care chipurile era atacat de teroriști. Unul dintre militarii din același pluton cu Silviu, gălățeanul Viorel Chipăilă avea să-și amintească peste ani: ,,Noi trebuia să ne deplasăm în faţa ministerului. Ajunşi acolo, pe o stradă perpendiculară, am fost întâmpinaţi cu foc de armă de terorişti. De fapt, nu ştiu de cine, dar eu cred că de terorişti. Silviu Toboş din Tecuci, a murit atunci chiar lângă mine. A fost împuşcat în cap. Odată s-a lăsat aşa, moale, şi când m-am uitat, nu mai avea partea din dreapta capului. O bucată, care cred că era din creierul lui, mi-a sărit pe mâneca mantalei…1”
Pe 23 decembrie, a doua zi după capcana în care au fost atrași de ,,emanații” din spatele revoltei, a început identificarea morţilor din plutonul lui Silviu… Același camarad de pluton avea să spună că în dimineaţa acelei zile, alături de mai mulţi militari, a fost dus de un locotenent să-i identifice pe soldaţii din plutonul lor, care muriseră noaptea, în timpul luptei. A rămas îngrozit când a văzut că toţi morţii erau aruncaţi claie peste grămadă într-un cabinet stomatologic. ,,Pe Silviu Toboş l-am recunoscut după ceasul de la mână. Faţa nu i-am văzut-o, dar l-am recunoscut după ceas…2”
Tecuci… Asemeni milioanelor de români, familia lui Silvică, privea înmărmurită ecranul televizorului, în amestecul acelor zile tulburi, încărcate de bucurie, spaimă, speranță, durere în fața unui tăvălug care la prima vedere creștea ne/controlat… Mai mult decât orice, erau în așteptarea unui semn de la băiatul lor, plecat la oaste, ca să-și dea examenul datoriei în armata română.
Zilele treceau greu, iar televizorul și radioul erau pline de zvonuri și comunicate dintre cele mai înfricoșătoare. Pe diverse căi soseau tot felul de știri care anunțau atrocitățile de la Timișoara, masacrul de la aeroportul Otopeni, măcelul de la Sibiu…
În cea de a doua zi de Crăciun, la primele ore ale dimineții, curierul care distribuia telegramele, de la Oficiul poștal din Tecuci, a bătut la poarta din str. Plugului nr. 45…De atunci și până astăzi, Crăciunul aduce pentru familia Toboș, doar colinde înlăcrimate și multe întrebări fără răspuns. Pe foaia primită de la UM 01022 București se putea citi printre altele : ,,soldatul Silvică Toboș a căzut eroic la datorie…” Care datorie?
A fost adus cu multă greutate acasă și înmormântat în cimitirul din Tecuci, pe data de 31 decembrie 1989… Citesc un semn pentru viitor, dăltuit pe o piatră: SILVICĂ TOBOȘ (8.IV.1969 – 22. XII.1989) …
Viorel Burlacu

PS. Un grup de elevi de la Gimnaziul „D.A. Sturdza” Tecuci, vizitând sala în care este expusă vitrina cu Personalitatea lunii decembrie 2019.

1.Cezar-Vladimir Rogoz – Povestirile teroriștilor, Editura Alma Print, Galați, 2007
2. Ibidem

Details

Start:
17 decembrie, 2019
End:
31 decembrie, 2019
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 36
Tecuci, Galați 805300 Romania
+ Google Map