Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: „Dubla dimensiune” – expoziţie Szakáts Béla

4 mai, 2023 - 5 iunie, 2023

Bucuria reîntâlnirii cu opera și poveștile de viață ale maeștrilor Timișoarei continuă la Casa Artelor. Galeria Pygmalion (str. Episcop Augustin Pacha nr.8 ) găzduiește, de la începutul lunii mai, o nouă expoziție, cea de-a treia, din cadrul proiectului „Amintiri necesare”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. De data aceasta, exercițiul de memorie culturală propus publicului îl are ca protagonist pe sculptorul Szakáts Béla*.
Întâmplarea culturală vernisată joi, 4 mai, de la ora 18.00 și curatoriată de sculptorul Endre Farkas, este intitulată „Dubla dimensiune”.
Cuvinte despre creator și opera sa va rosti scriitorul Robert Șerban. Povestea plastică semnată Szakáts Béla va fi însoțită, la vernisaj, și de una sonoră „spusă” de muzicienii: Cári Tibor (pian), Szabó J Attila (violoncel) și Carmen Păulescu (vioară).
Expoziția stă pe simeze până în 5 iunie 2023.
*Szakáts Béla s-a născut 19 septembrie 1938, în Odorhei. În 1962, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj Napoca. După absolvire, devine profesor de sculptură la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, activitate pe care o desfășoară fără întrerupere, mai bine de trei decenii. Din 1994, activitatea sa didactică se mută la Facultatea de Artă din Timișoara, unde este șeful Catedrei de sculptură. Dincolo de activitatea de dascăl iubit și respectat de tinerii săi elevi și studenți, Szakáts Béla a fost un creator inspirat. Încă din deceniul șase, de la începuturile sale artistice, a participat cu regularitate la tabere de creație, saloane oficiale, republicane, la expoziţii personale, colective şi de grup din ţară şi din străinătate, lucrările sale de sculptură bucurându-se de apreciere ori de câte ori au ajuns în fața privitorilor. Opera sa a fost răsplătită cu numeroase premii şi aprecieri ale criticilor de artă. Szakáts Béla s-a stins din viață în iunie, 2022.

Details

Start:
4 mai, 2023
End:
5 iunie, 2023
Event Category:

Organizer

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș
View Organizer Website

Venue

Casa Artelor – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș
Episcop Augustin Pacha nr. 8
Timișoara, Timiș 300055 Romania
+ Google Map