Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Exponatul lunii octombrie 2023 la Muzeul Național al Banatului: PUȘCĂ DE TIR SPORTIV DIN PRIMA JUMĂTATE A SEC. AL XIX-LEA

3 octombrie, 2023 - 31 octombrie, 2023

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, vânătoarea s-a transformat dintr-o nevoie esențială de supraviețuire într-o activitate sportivă prestigioasă. Această tranziție a condus la apariția competițiilor de tir sportiv, unde ţintele vii au fost înlocuite treptat cu figurine reprezentând animale sălbatice.
Realizată în atelierul maestrului armurier vienez Johann Baptist Strixner, pușca prezentată reflectă această evoluție. Ea este solidă, grea și detaliată meticulos – de la țeava ghintuită, optimizată pentru lansarea proiectilului metalic, la sistemul de ochire sofisticat care asigura precizia. Pușca beneficiază de un mecanism de declanșare sensibil, permițându-i tragătorului o stabilitate perfectă în momentul declanșării.
Dar, pe lângă aspectele tehnice remarcabile, aceasta este și o operă de artă. Sculptată în esență de nuc, încrustată cu sidef și fildeș și detaliată cu gravuri metalice bogate, arată devotamentul și măiestria artizanului.
Piesa, considerată una dintre cele mai frumoase puști din colecția muzeului, a fost donată de profesorul Osztrovszky József în 1904. Menționată pe platină, semnătura armurierului „Strixner” atestă autenticitatea și originea sa.
Pentru mai multe detalii, accesați https://mnab.ro/ro/

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website