Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Exponatul lunii septembrie 2023 la Muzeul Național al Banatului | o statuetă de bronz reprezentând zeița înaripată Victoria.

5 septembrie, 2023 - 30 septembrie, 2023

🏛️Exponatul lunii septembrie: Victoria de Pojejena ️
Am ales să vă prezentăm o descoperire valoroasă făcută în imediata vecinătate a turnului de nord al porții pretoriane a castrului roman de la Pojejena (jud. Caraș-Severin). Este vorba despre o statuetă de bronz ce măsoară 9,5 x 4 cm, reprezentând zeița înaripată Victoria.
Această statuetă ne oferă o reprezentare directă și autentică a modului în care arta provincială romană înțelegea și reprezenta divinitățile. Victoria este așezată pe un glob, ținând în mâna stângă o ramură de palmier. Deși mâna dreaptă s-a păstrat parțial, avem toate motivele să credem că zeița ținea o coroană de laur, simbol recunoscut al victoriei.
Elementele vestimentare și fizionomia statuetei, cum ar fi coafura tradițională sau modul în care este reprezentată rochia, sunt tipice pentru iconografia acestei zeițe. Totuși, modul de execuție, mai puțin detaliat, ne sugerează că avem de-a face cu o lucrare de artă provincială romană. Acest detaliu este evidentiat și de aripile zeiței, ce sugerează un zbor recent oprit.
Partea inferioară a globului indică faptul că statueta a fost atașată inițial unui artefact mai mare. Există speculații că aceasta ar fi putut fi parte a unui standard votiv folosit în cultul lui Jupiter Dolichenus, un cult extrem de popular în rândul militarilor romani.
Această piesă este nu doar o mărturie a artei romane din provincii, dar și o reflectare a sincretismului religios din perioada respectivă.
Arhg. dr. Ștefana Cristea & Călin Timoc

Details

Start:
5 septembrie, 2023
End:
30 septembrie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=318092814067005&set=a.206673021875652

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website