Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Timişoara: expoziţia „Sigmar Polke – Muzică de origine necunoscută” la Palatul Baroc – Piaţa Unirii 1

28 mai @ 22:11 EET

sigmar_polke_afis

Muzeul de Artă Timişoara, împreună cu Centrul Cultural German din Timişoara şi Institutul pentru Relaţii Externe, inaugurează joi, 30 ianuarie a.c., la ora 18 , expoziţia „Sigmar Polke – Muzică de origine necunoscută” la Palatul Baroc – Piaţa Unirii 1.

Expoziția, creată în anul 1996 de Institutul pentru Relații Externe (IFA) și vizionată deja în marile muzee ale lumii, aduce în prim-plan patruzeci de opere ale renumitului pictor, grafician şi artist în domeniul fotografiei Sigmar Polke, asigurând în acelaşi timp şi o viziune de ansamblu asupra creaţiei diversificate a marelui artist; o creaţie presărată cu nuanţe de umor, ironie și ambiguitate.

Sigmar Polke (1941-2010) a fost preocupat încă din primii ani de creaţie de realizarea unor conexiuni între imagine şi realitate, artă şi viaţa cotidiană. Prin intermediul unor teme de excepţie şi a unor tehnici experimentale, Sigmar Polke dezvăluie aspecte noi ale artei. În creațiile sale din expoziţia „Muzică de origine necunoscută” Sigmar Polke tematizează traseul fluid sau picurat al culorilor, urma fluidă a culorii urmând un traseu imprevizibil. Imaginile dobândesc în plus şi o notă poetică datorită unor titluri cu rezonanţă absurdă, inspirate din proverbe, sloganuri şi maxime universale.

Lucrările lui Polke au fost prezentate în spaţii emblematice pentru arta mondială: Tate-Londra, Ueno-Tokyo, Muzeul de Artă Contemporană-Chicago, etc., iar în acest an, din aprilie, la Museum of Modern Art (MoMA)-New York. Pentru realizările sale de excepţie în domeniul artei, lui Sigmar Polke i s-au decernat o serie de premii şi decoraţii. Astfel, în anul 2000 a obţinut „Inelul împăratului – premiu artistic al oraşului Goslar” („Goslarer Kaiserring”), cea mai înaltă distincţie care se decernează în Germania pentru realizările în domeniul artei contemporane. De asemenea, lucrările sale se vând la licitaţii de artă cu sume de milioane de dolari.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul de artă din Timișoara din 30 ianuarie până în 2 martie 2014 de marți până duminică în intervalul orar 10-18.

Prezența Dumneavoastră ne-ar onora!

Program cadru:

31 ianuarie, ora 10

Workshop cu Wiebke Trunk, Referent IFA:

Participanții la workshop sunt invitați la un dialog cu lucrările lui Sigmar Polke și la o interpretare a acestora.

5 februarie, ora 17

Seară de lectură cu cercul literar „Die Stafette”

Pornind de la titlurile exponatelor din cadrul expoziției, membrii cercului literar german „Die Stafette“ au scris diferite texte, pe care le vor prezenta într-o seară în cadrul expoziției. Astfel se va construi o conexiune între artă și literatură.

11, 18 și 25 februarie, orele 11 – 16

Tururi ghidate prin expoziție cu Ana Adam, profesoară de grafică:

Pentru tururile ghidate, organizate în limba română, sunteți invitați să vă anunțați la adresa de e-mail: r.popa@ccgtm.ro

19 februarie, ora 14

„Picture hopping” cu elevi ai Liceului de Arte Plastice Timișoara

26 februarie, ora 15

„Picture hopping” cu studenți ai Facultății de Arte și Design Timișoara

Pornind de la operele lui Sigmar Polke, elevii și studenții au realizat lucrări proprii, pe care le vor prezenta în cadrul expoziției. Vizitatorii vor avea ocazia de a le pune acestora întrebări.

Muzeul de Artă Timişoara

0256-491592

www.muzeuldeartatm.ro

Detalii

Dată:
28 mai, 2024
Oră:
22:11 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,