Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timişoara: expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”

30 iunie, 2023 - 13 august, 2023

Cu entuziasm vă anunțăm deschiderea în curând, a unei noi expoziții ce are în prim plan personalitatea și opera artistului Romul Nuțiu (1932- 2012).
Într-un context de o anvergură muzeală fără precedent, expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective” reprezintă cel mai amplu eveniment dedicat marelui artist expresionist abstract român.
Continuând seria de expoziții retrospective, se vor prezenta cronologic și tematic, peste 120 de lucrări semnate Romul Nuțiu, în tehnici diverse (pictură, sculptură, grafică, film), alături de un bogat fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri, texte de autor.
🖊️”Pentru Romul Nuțiu pictura înseamnă viață, energie vitală, dinamica universului, risc, timp, experiment, trudă, libertate, iar el a fost conștient de aceste mize.
Ciclurile tematice care vor putea fi descoperite în expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective” vor releva multiple fațete cunoscute și necunoscute ale marelui artist.
Lucrările sale, metafore cromatice, volumetrice și performative ale unei vieți dedicate creației, îl conturează ca pe unul dintre cei mai interesanți artiști ai Europei Centrale și de Est, consolidând identitatea lui culturală, interesul pentru cercetarea teoretică a fenomenului picturii expresionist- abstracte cât și pentru relația stilistică dintre pictura europeană și cea americană a celei de-a doua jumătăți a secolului XX.” declară dr. Andreea Foanene, curatoarea expoziției.
Expoziția va fi prezentă pe simezele Palatului Baroc, în perioada 30.06-13.08.2023 și se derulează în paralel cu proiectul de cercetare, contextualizare și promovare dedicat artistului Romul Nuțiu, proiect aflat în desfășurare la MNArT din 2022.
📌„Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”
Co-organizator: Fundația Joana Grevers
Partener: Pollock-Krasner House and Study Center din East Hampton, Long Island, New York.

Details

Start:
30 iunie, 2023
End:
13 august, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=713162700817102&set=a.491975289602512

Organizer

Muzeul de Artă Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Google Map
View Venue Website