Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Expoziție „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906”, 20 martie – 21 aprilie 2024

20 martie - 21 aprilie

Expoziție „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906” – Timișoara, 20 martie – 21 aprilie 2024
După marile expoziții dedicate de Muzeul Național de Artă Timișoara și partenerii săi în anul Capitalei Culturale Europene, anul 2024 oferă o nouă întâlnire artistică esențială pe scena culturală timișoreană. Expoziția ”Paula Modersohn-Becker şi colonia de artiști din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906” reunește la Timișoara, între 20 martie – 21 aprilie 2024, lucrări ale Paulei Modersohn-Becker (1876-1907) și ale artiștilor alături de care a creat în comunitatea restrânsă de la Worpswede, din apropierea orașului Bremen.
Operele coloniei de artiști, compusă din Otto Modersohn, Fritz Mackensen, Hans am Ende, Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler, și în special ale Paulei Modersohn-Becker, sunt un simbol al unei perioade de cotitură din istoria artei, în care noi forme de exprimare artistică sunt căutate în mod asiduu. De altfel, începutul secolului XX este o perioadă de schimbări majore și în societate, mai ales în ceea ce privește lupta femeilor pentru emancipare (femeile primesc dreptul de vot în Germania în 1918; în România abia în 1938).
Concepută ca expoziție itinerantă de curatorul Wulf Herzogenrath pentru ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), expoziția ”Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906” va fi configurată și contextualizată în spațiile Muzeului Național de Artă Timișoara de curatoarele Andreea Foanene și Teodora Talhoș.
Lucrările expuse oglindesc legăturile strânse din interiorul coloniei de artiști de la Worpswede, un loc pitoresc din nordul Germaniei, marcat de o geografie dificilă și de un climat neprietenos. Artiștii care au trăit și lucrat împreună acolo au dezvoltat relații simbiotice, prin care s-au susținut și inspirat reciproc. Trecerea dintre secole a creat un moment de tranziție și în artă: mai multe curente iau naștere sau se transformă radical (Impresionism, Art Nouveau, Expresionism), multe dintre aceste schimbări fiind vizibile în lucrările din expoziție.
„Pentru că opera ei rămâne încă prea puțin cunoscută în România, această expoziție dorește să crească și aici vizibilitatea ei și a artiștilor din Worpswede. Totodată, trebuie subliniată actualitatea incredibilă a acestei artiste, care a sfidat normele vremii, arătând o perspectivă sinceră asupra feminității și dând dovadă de o determinare aparte într-o societate patriarhală, plină de constrângeri – temă ce rămâne la fel de actuală și 120 de ani mai târziu”. – spune Teodora Talhoș, coordonatoarea biroului regional din Timișoara al Institutului German pentru Relații Culturale Externe (ifa) și co-curatoare a expoziției.
„Fotografiile, desenele, ilustrațiile sau cărțile prezente în expoziție sunt lucrări ce redau climatul artistic european care a generat întâlniri esențiale, dar și traiecte personale de o mare amploare și complexitate. Expoziția celebrează prezența marcantă a artistei Paula Modersohn-Becker și subliniază un context cultural mai larg, aducând în lumină comunitatea artistică de la Worpswede. În acest context muzeal favorabil, expoziția „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede”/ „Paula Modersohn-Becker und die Worpsweder (1895-1906)” devine o ocazie de a cunoaște și integra noi teritorii culturale, oferind ocazia de a înțelege și de a contextualiza opere din colecțiile permanente ale muzeului, create în perioade similare”, subliniază Dr. Andreea Foanene, muzeografă MNArT, artistă și co-curatoare a expoziției.
*** Expoziția ”Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede” este realizată de ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), în colaborare cu Muzeul Național de Artă Timișoara și Centrul Cultural German din Timișoara. Partener: Consulatul Republicii Federale Germania din Timișoara. Finanțatori: Consiliul Județean Timiș și Goethe Institut România. ***

Details

Start:
20 martie
End:
21 aprilie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1176092150441024/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul de Artă Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Timișoara
Piața Unirii Nr. 1
Timișoara, Timiș 300085 Romania
+ Google Map
View Venue Website