Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timişoara: Festivalul Timorgelfest – Zilele muzicii de orgă din Banat

13 iulie @ 22:37 EET

Festivalul Timorgelfest – Zilele muzicii de orgă din Banat – debutează miercuri, 11 septembrie 2013, la Biserica Adventistă din Timişoara (str. Independenţei nr. 19) cu un recital extraordinar de orgă susţinut de unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi solişti ai României, prof. dr. Felician Roşca.

Orga Bisericii Adventiste este un instrument de o deosebită valoare, a cărui realizare a durat ani de zile; orga a fost asamblată în forma pe care o are astăzi în anul 2011-2012 de către firma Pap Zoltan din Odorheiul Secuiesc. Ea include un pozitiv construit de firma Walcker în anul 1953. Orga Walcker este un cadou primit de la Institutul Teologic Adventist de la Cernica (Institutul o primise, de asemenea, prin intermediul unei donaţii, din Germania). Iată, aşadar, un excurs ce se întinde pe mai mult de 50 de ani. Proiectul de construcţie a fost realizat şi coordonat de către Prof. univ. dr. Felician Roşca. Partea financiară a fost obținută din contribu ția substanțială a domniei-sale și de către sponsori din Europa, America și biserica locala. Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea „Betania” din Timișoara a contribuit cu propriile resurse la realizarea proiectului in timpul Pastorului Teofil Brînzan.

Programul, ca de obicei – deosebit de generos – al Festivalului Timorgelfest – este conturat şi anul acesta în jurul unei idei estetice de o deosebită pregnanţă: muzica spaniolă.

Pentru prima dată, în sudestul Europei, se organizează un astfel de festival care are ca scop promovarea acelei muzici ce ne leagă cultural de marea familie a muzicii europene, din care cea spaniolă este una dintre cele mai valoroase.

Festivalul se desfășoară în perioada 11 septembrie – 30 octombrie 2013, pe trei orgi timi șorene, instrumente muzicale de valoare, diferite ca structură, astfel încât să poată fi acoperită zona stilisticii muzicale de la Baroc la muzica modernă contemporană. Cele trei orgi se află în: Domul Romano-Catolic din Timișoara, pentru repertoriul romantic și postromantic; în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Str. Independenţei nr. 19, Timișoara, pentru repertoriul de factură Barocă; și în Aula Magna de la Universitatea de Vest din Timi șoara (o orgă digitală de factură clasică cu trei manuale, pedalier, 80 de registre), pentru repertoriul modern și contemporan.

În septembrie şi octombrie, aşadar, Timişoara va găzdui numeroase recitaluri, susţinute de personalităţi marcante ale muzicii de orgă în plan european: Protagoniștii celor 14 concerte sunt organiști din Spania: Raul Del Toro, Esteban Elizondo Iriarte, Ana Aguado, Alberto Saez Punte; Italia: Ginpaolo Di Rosa; Statele Unite ale Americii: Ian Maksin care alături de Felician Roșca și balerinele Danciu Eva, Similie Diana, regia de balet Prof. Brîndușa Vitan de la Colegiul Na țional de Artă Ion Vidu din Timiș oara, vor prezenta lucrări pentru orgă și violoncel din repertoriul clasic spaniol și universal; România: Felician Roș ca, Alma Bompa, Minodora Luca, Denis Moldovan, Klaudia Szeidert, Cristina Struța, Camelia Cărăba ș. În două concerte realizate în colaborare cu corul și orchestra Filarmonicii Banatul din Timi șoara și corul Laudes Christi și orchestra de cameră a Facultății de Muzică, sunt programate lucrări vocale din repertoriul spaniol, multe din ele în primă audi ție românească, precum ampla lucrare vocal simfonică Miserere de Hilarión Eslava. Dirijorii acestor concerte sunt Popa Virgil (Spania), Iosif Todea, Lucian Oniță, concertmaistru Ioan Fernbach, iar soliștii sunt: Silviana Cîrdu, Ioana Mia Iuga, Maria Virginia Oniță, Monika Slahotka, Vasile Bădescu.

O seamă de concerte vor fi susținute și la Arad și Reșița astfel încât acest festival să își păstreze valoarea regională. Punctul culminant al festivalului este programat pentru data de 30 octombrie când vor avea loc, la ora 19, 16 concerte de orgă pe toate orgile clasice din Timișoara. Ziua de 30 octombrie va fi intitulată Ziua muzicii de orgă din Timișoara.

Informaţii complete pe www.timorgelfest.net

Details

Date:
13 iulie, 2024
Time:
22:37 EET
Event Category:
Event Tags:
, ,