Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: „Șantierele școală și inventarierea patrimoniului din lemn” conferință susținută de dr. Vladimir Obradovici.

18 mai, 2023

🎉Vă invităm cu bucurie la Muzeul Național al Banatului pentru o nouă „Seară de poveste”, ce va avea loc joi, 18 mai 2023, de la ora 18:00, în sala de Pedagogie Muzeală a Bastionului Maria Theresia.
🏛️Așa cum deja știți, muzeul nostru organizează lunar o serie de prelegeri captivante, menite să popularizeze istoria Banatului și proiectele de cercetare ale specialiștilor noștri. Aceste evenimente speciale sunt parte a proiectului SERI DE POVESTE LA MUZEU, inițiat de colegii noștri de la Secția Arheologie.
🗣️Pentru cea de-a șasea întâlnire a Serilor de poveste, vă propunem un subiect de discuție captivant: „Șantierele școală și inventarierea patrimoniului din lemn”. Invitat special la acest eveniment este nimeni altul decât dr. Vladimir Obradovici.
🌳În prezent, bisericile de lemn din România, un tezaur de peste 1400 de exemplare, se confruntă cu probleme grave, ce le amenință supraviețuirea într-un ritm alarmant. Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă gestionarea acestui patrimoniu cultural din lemn este lipsa unei școli specializate în conservarea sa. Numărul specialiștilor în cercetare și proiectare este redus, iar meșterii tradiționali dispar treptat, ducând cu ei cunoștințele transmise de-a lungul generațiilor. Pe de altă parte, nu se formează noi specialiști care să poată contribui la menținerea arhitecturii de lemn.
O altă problemă majoră o reprezintă faptul că nu avem o imagine clară cu privire la numărul exact de biserici istorice din lemn existente în țară, nici la starea lor de conservare sau la valoarea lor. Această lipsă de informații precise ne împiedică să înțelegem amploarea problemei și să dezvoltăm o strategie națională care să stabilească prioritățile de intervenție pentru protejarea acestui patrimoniu. ❓
💒În acest context, în anul 2021 s-a înființat Asociația Biserici Înlemnite, cu obiectivul de a aduce împreună toți cei implicați în patrimoniul cultural din lemn, în vederea inițierii unor acțiuni coordonate pentru cunoaștere, cercetare, documentare, valorificare, promovare, formare de specialiști și sensibilizarea publicului larg, precum și implicarea comunităților locale necesare pentru conservarea bisericilor istorice din lemn. Asociația Biserici Înlemnite se află în prezent angrenată în două proiecte multianuale: Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn și Inventarierea bisericilor de lemn din România.
🤝Ca instituție parteneră, Muzeul Național al Banatului sprijină eforturile acestei asociații, oferind suport în documentarea digitală prin intermediul colegilor noștri, dr. Adriana Sărășan și dr. Adrian-Cristian Ardelean. Detaliile despre inițiativele asociației ne vor fi împărtășite joi, chiar de către unul dintre inițiatorii săi, dr. Vladimir Obradovici.
📚Haideți să ne reîntâlnim și să ascultăm cu atenție povestea acestui efort susținut de conservare și protejare a bisericilor istorice din lemn. Vă așteptăm joi, 18 mai 2023, la ora 18:00, la Muzeul Național al Banatului, pentru o seară plină de povești fascinante.

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website