Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Timişoara: vernisajul expoziției Florica Prevenda: Facelook / Facebook

22 mai @ 12:01 EET

Invitatie Florica Prevenda_vernisaj Timisoara

Muzeul de Artă Timișoara, în colaborare cu AnnArt Gallery, organizează vineri, 27 iunie 2014, începând cu ora 18.00, la Palatul Baroc din Piața Unirii, Timișoara, vernisajul expoziției Florica Prevenda: Facelook / Facebook.

În cadrul vernisajului, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Carol David, critic de artă, și Gabriela Massaci, director AnnArt. Evenimentul are loc în prezența artistei.

Florica Prevenda este primul „nume nou” în portofoliul AnnArt, de la deschiderea galeriei în 2011. Totodată, expoziţia Facelook, deschisă la galeria AnnArt în perioada 27 martie – 20 iunie 2014, a marcat începutul reprezentării artistei de către o galerie în România. Expoziția de la Muzeul de Artă din Timișoara continuă experiența Facelook și prezintă publicului întreg fondul de lucrări din seria Facebook Obsession.

Recunoscută pentru disciplina sa artistică şi performanţa creativă, Florica Prevenda este o prezenţă aparte în arta contemporană românească. Artista s-a orientat de timpuriu şi cu succes către scena artistică internaţională – fără a o abandona pe cea locală – având la activ expoziţii individuale la Amsterdam, Bruxelles sau Milano, şi expoziţii de grup, la Rotterdam, Barcelona, Cracovia, Provence, Verona, Londra, Tel Aviv sau New York. În 2005 a fost distinsă cu ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României.

Florica Prevenda, Facebook Obsession, 2011, tehnici mixte pe panza, 100 x 100 x 4 cm, photo credits Marius Caraman
Florica Prevenda, Facebook Obsession, 2011, tehnici mixte pe panza, 100 x 100 x 4 cm, photo credits Marius Caraman

Lucrările expuse la AnnArt fac parte din seria Facebook Obsession, compusă din picturi-colaj şi obiecte-asamblaj de materiale neconvenţionale, prin care sunt transpuse chipuri şi siluete umane, alternate cu simboluri ale omniprezentei reţele sociale care a inspirat sensul expoziției. Facelook / Facebook vine coerent în continuarea demersului anterior al artistei: de la motivul chipului din seria Faces without a Face, 1999, la reţelele din Net People, 2001, apoi apoi la relaţia individ-timp din Shadows of the Present, 2004, sau Time Regained, 2008.

Florica Prevenda, Facebook Obssesion  5, mixed media on canvas,100 x 100 x 4 cm, 2011
Florica Prevenda, Facebook Obssesion 5, mixed media on canvas,100 x 100 x 4 cm, 2011

Vorbind despre construcția materială a acestei nou-inventate picturi, criticul Aurelia Mocanu remarcă „(…) densitate stratificată, urme colorate în depuneri de relief modelat cu degetele, afânate, toarse, întreţesute, încasetate (…). În acest interval creator dedicat obsedantului Facebook, poate că persistă undeva un reziduu retinian din tensiunea grafică a câmpurilor scalare întrevăzute subliminal în navigarea on-line. Florica Prevenda concepe, mai precis, depune materie vizual-tactilă – scrum al trăirilor! – peste efigiile digitalizate ale prezenţei Celuilalt (…). Culoarea – de la cobalturi de cerneală la vermillon – este pusă în operă cu o nouă febrilitate. Tonuri calde, fructuoase, sonore fac ecou regnului publicitar, congruent suportului digital interogat”.

Expoziţia Facelook / Facebook va fi deschisă publicului Muzeului de Artă Timișoara în perioada 27 iunie – 20 iulie 2014 și reuneşte un fond de peste 80 de lucrări ale artistei Florica Prevenda.

 

Florica Prevenda, Facebook Obsession, 2011, tehnici mixte pe panza, 120 x 120 x 4 cm, photo credits Marius Caraman
Florica Prevenda, Facebook Obsession, 2011, tehnici mixte pe panza, 120 x 120 x 4 cm, photo credits Marius Caraman

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011, care promovează şi vinde artiști consacraţi şi talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie şi consiliere pentru iubitorii de artă privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii 30, semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.

 

AnnArt Gallery

Str. Mahatma Gandhi 1 / Şoseaua Kiseleff 31, Bucureşti

luni – vineri 15 – 20, sâmbătă 12– 20

+4 031 437 95 33 | +4 0752 042 042
office@annartgallery.ro| www.annartgallery.ro

RSVP vernisaj

 

Bogdan Nădăștean

Compartiment Relații Publice

Muzeul de Artă Timișoara

0256/491592

www.muzeuldeartatm.ro

https://www.facebook.com/muzeuldeartatm

Detalii

Dată:
22 mai, 2024
Oră:
12:01 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,