Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tulcea: Balerina de Victor Brauner – Lucrarea lunii februarie la Muzeul de Artă

18 mai @ 02:52 EET

Balerina de Victor Brauner

Lucrarea lunii februarie la Muzeul de Artă

În luna februarie, Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr. 2 vă atrage atenția asupra uneia dintre cele mai valoroase lucrări din colecția sa, Balerina de Victor Brauner.

Balerina - Lucrarea lunii februarie

Pictorul și poetul Victor Brauner s-a născut pe 15 iunie 1903 la Piatra Neamț și a murit pe 12 martie 1966 la Paris. A urmat școala primară la Viena, apoi, din 1914, Școala Evanghelică din Brăila, iar între 1919 și 1921 Școala de Arte frumoase din București și Academia Liberă de Pictură a lui Horia Igiroșanu.

De-a lungul vieții expresia sa artistică a trecut prin toate fazele: dadaiste, expresioniste, abstracționiste și suprarealiste. Opera sa cuprinde peste o sută de picturi şi câteva mii de desene şi gravuri. Cele mai multe se află în Franţa, la Centrul Pompidou, Muzeul de Artă Modernă din Paris, muzeele de artă din Strasbourg, Saint-Etienne şi Sables d’Olonne. Câteva dintre lucrări au ajuns în Israel (artistul având origini evreieşti), iar o altă parte în colecţii private dedicate avangardei, precum Charles şi Evelyn Kramer sau Gunter Sachs. În România, 22 dintre operele artistului fac parte din Patrimoniul Naţional, acestea aparţinând muzeelor din Tulcea, Bucureşti şi Oradea.

Este cel mai bine cotat pictor român, recordul absolut pentru un tablou fiind stabilit în 2003 la 700 000 de euro iar pentru o lucrare grafică la 240 000 de euro.

Pictura este viața, viața adevărată, viața mea. (Victor Brauner)

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro

www.icemtl.ro , www.artamuzeutl.ro , www.cjtulcea.ro , www.noviodunum.ro , www.muzee.org , www.regiocult.ro , http://proiecteuropolis.wordpress.com/ , http://archeologie-danube.hypotheses.org/

Details

Date:
18 mai, 2024
Time:
02:52 EET
Event Category:
Event Tags:
,