Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Tulcea: Comunitatea greacă din județul Tulcea – o istorie în imagini, documente și tradiții

28 mai @ 23:51 EET

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale vă invită la evenimentul

Comunitatea greacă din județul Tulcea – o istorie în imagini, documente și tradiții.

invitatie comunitatea greaca

Comunitatea Elenă din Municipiul Tulcea în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea și Asociația ”Ibida” Tulcea organizează sâmbătă, 26 octombrie 2013, începând cu ora 11,00, la Casa Avramide, Str. Progresului nr. 32, evenimentul cultural Comunitatea greacă din județul Tulcea – o istorie în imagini, documente și tradiții .

Evenimentul este dedicat sărbătorii Zilei naționale a Greciei – Ziua Ohi (în limba greacă : Επέτειος του «’Οχι» – Aniversarea lui «Nu») -, sărbătoare care comemorează refuzul categoric al lui Ioannis Metaxas (cel care a condus Grecia în perioada 1936 1941 ) de a accepta ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe data de 28 octombrie 1940 , ultimatum prin care se pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice” nespecificate din interiorul țării.

Ziua Greciei

În cadrul evenimentului vor avea loc prezentări pe teme de istorie și tradiții ale comunităților grecești din Tulcea și Izvoarele: Personalități culturale elene la Tulcea: mitropolitul Nichifor de Carpat și sculptorul Vasile M. Chiriachide (dr. Lăcrămioara Manea), Case și familii din Tulcea de altădată: Casa și familia Avramide (Ligia Dima), Comunitatea elenă din Izvoarele – tradiții și obiceiuri (dr. Steluța Pârâu), Comunitatea Elenă din Municipiul Tulcea – activitatea cultural-educativă (Ecaterina–Chety Gheorghe și Andreea Buri); atmosfera Greciei de astăzi, țara cu atât de faimoase monumente ale antichității, va fi recreată prin intermediul unei scurte prezentări – Η Ελλαδα σημερα (Grecia astăzi) – datorate prof. Ioannis Papazoglou, prin proiecții de filme și muzică specifică, iar programul cultural-artistic susținut de Ansamblul de dansuri ”Elpis” și de Maria Teodora Cernat (canto) va demonstra încă o dată vitalitatea tradițiilor grecești la Tulcea.

Evenimentul cultural este finanțat de către Primăria Municipiului Tulcea în cadrul proiectului: INVITAȚIE LA CULTURA ELENĂ.

La eveniment sunt invitați să participe iubitorii de cultură elenă.

Intrarea liberă

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro

Detalii

Dată:
28 mai, 2024
Oră:
23:51 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,