Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tulcea: evenimentul In Memoriam Sofia Vrabie

27 iulie @ 17:51 EET

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Episcopia Tulcii și Biblioteca Judeţeană Tulcea vă invită la evenimentul

In Memoriam Sofia Vrabie.

DIN DRAGOSTE DE ETNOGRAFIE ŞI CULTURĂ

Miercuri, 6 noiembrie 2013, ora 13.00, la Muzeul de Etnografie și Artă populară din str. 9 Mai nr.2, va avea loc evenimentul IN MEMORIAM SOFIA VRABIE. DIN DRAGOSTE DE ETNOGRAFIE ȘI CULTURĂ.

Sofia Vrabie s-a născut la Ismail, Basarabia, 22 septembrie 1928, în familia lui Sava Culacsâz și a fost crescută și educată de familia învățătorilor Vasile și Zenovia Vrabie. A început studiile secundare la Liceul Sf. Sava din Ismail. S-a refugiat în Ardeal și a terminat liceul Iulia Hașdeu din Lugoj. După terminarea liceului, deși avea înclinații către artele frumoase, s-a înscris și a absolvit Facultatea de Științele Naturii – Geografie la Universitatea Dr. Victor Babeș din Cluj cu calificativul „diplomat universitar” în specialitatea zoologie.

A lucrat ca textilist, pedagog, etnolog, parazitolog, entomolog.

A semnat și a publicat articole în revistele de specialitate: Analele științifice ale Institutului de Cercetare și Proiectare Delta Dunării Tulcea, Alcedo, Jurnalul de Tulcea și în volumele: Actualități în epidemiologia antropozoonozelor (1972) și Contribuții la studiul rezervorului natural de leptospire (1973). Articolele sale se referă la istoria și cultura Dobrogei de Nord, protecția mediului, pescuitul în Delta Dunării, piscicultură.

Pentru activitatea de cercetare a primit două medalii, în 1971 și 1972, prin decretul Consiliului de Stat al R.S.R.

A scris Sfinxul Deltei. Municipiul Tulcea – Ghid turistic, publicat la Harvia în anul 2005, rod al unei activități îndelungate de cercetare și d ocumentare.

Printre realizări se numără și expozițiile personale de fotografie, filatelie, sculptură în os, modelaj în lut.

S-a stins din viață pe 29 octombrie 2012.

Participanții la evenimentul comemorativ vor putea viziona obiecte care i-au aparținut, unele dintre ele realizate de dumneaei, și pe care le-a donat instituțiilor de cultură tulcene.

Da. Orice mă făcea şi mă face să mă simt fericită. Chiar şi astă-noapte, când m-am trezit şi am găsit în cartea Dacia preistorică a lui Ovid Densuşianu – pe care o mai răsfoisem decuseară pentru ca să mă documentez pentru ghidul la care lucrez – informaţia pe care o căutasem. Fericirea este mereu aproape. Nu trebuie să laşi clipa să treacă. Panait Cerna spunea când era în impas: „rabdă că acuşi vine fericirea”. Şi mai spunea că fericirea este o statuie nedezvelită pe care o vede doar cel ce o dezveleşte cu propriile-i forţe. Fericirea pentru mine este oricare dintre momentele în care mă simt bine şi în care simt că mi-am lărgit nivelul cunoştinţelor. Aşa se poate trece prin viaţa mai uşor şi lumea se vede parcă altfel…

(interviu luat de Tania Nicolescu în anul 2010, în Revista Literară Visul)

Pentru informaţii suplimentare vă puteţi adresa la sediul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară, str. 9 Mai nr. 2, tel. 0240 516204.

Sursa: http://tulcealibrary.ro/vrabie-sofia.itd

Details

Date:
27 iulie, 2024
Time:
17:51 EET
Event Category:
Event Tags:
, ,