Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Tulcea: Lucrarea Lunii Ianuarie la Muzeul de Artă

22 mai @ 12:05 EET

lUCRAREA LUNII IANUARIE 2015

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să vizionați

Lucrarea Lunii Ianuarie la Muzeul de Artă


Pe parcursul lunii ianuarie, La Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa nr.2, publicul poate viziona o lucrare în ton cu anotimpul, ulei pe pânză, intitulată Iarna, al cărui autor este artistul Dimitrie Gheaţă.

 

Dumitru Ghiață s-a născut pe 22 septembrie 1888 la Colibași, județul Mehedinți și a decedat pe 3 iulie 1972 la București. Operele sale sunt în cea mai mare parte peisaje și naturi moarte.

În 1908, cu ajutorul unui unchi, viitorul pictor Dumitru Ghiață ajungea în București, pentru a ocupa postul de laborant la Institutului condus de doctorul Ioan Cantacuzino. Această întâlnire a fost una norocoasă pentru Ghiață, căruia doctorul Cantacuzino i-a oferit, în afara slujbei, o cameră la subsolul clădirii Institutului. Mai mult, doctorul devenit un adevărat protector, i l-a prezentat pe tânărul laborant pictorului Arthur Verona. Acesta, surprins de pasiunea pentru arta plastică a lui Ghiață, l-a îndrumat pentru o perioadă de trei ani, ajutându-l să-și dezvolte talentul nativ.

În 1913-1914, tot prin intermediul lui Cantacuzino, Dumitru Ghiață a primit o bursă la Paris, unde a urmat cursurile Academiei Ranson și Academiei Delecluze. Aici s-a familiarizat cu tehnicile post-impresioniste, pe care le va asimila într-o manieră personală în lucrările sale: naturi moarte, peisaje și compoziții în culori sobre, cu influențe din arta populară.
Viziunea post-impresionistă însuşită în timpul studiilor la Paris, a fost integrată de D. Ghiaţă într-o concepţie artistică personală. Peisajele şi portretele sale sunt susţinute de un desen stilizat cu o anume “asprime”. Astfel, autorul reușește să construiască o structură puternic articulată a întregii compoziţii, cu un vizibil caracter monumental.

 

Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice

Tel./ fax: 0240 515866; relatiipublice@icemtl.ro

Detalii

Dată:
22 mai, 2024
Oră:
12:05 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,