Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Turda: „Centrele ceramice Turda și Iara. De la ceramica tradițională la cea industrială.”

13 mai, 2023 - 31 octombrie, 2023

🏺Muzeul de Istorie Turda vă invită sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 19.00 la vernisajul expoziției
„Centrele ceramice Turda și Iara. De la ceramica tradițională la cea industrială.”
🏛 Muzeul de Istorie Turda aduce în atenția publicului valoaroasa colecţie de ceramică pe care o deţine, prin prezentarea celor două mari centre ceramice din zona Văii Arieșului, Turda și Iara. Expoziția îşi propune să ilustreze evoluția în timp a acestui meșteșug, pornind de la ceramica tradițională produsă în gospodării de către meșteri populari, urmată apoi de ceramica realizată în bresle și asociații meșteșugărești, terminând cu ceramica realizată în regim industrializat în diferite întreprinderi și uzine din Turda.
Pe lângă ceramica tradițională decorativă din secolele XVIII-XX, vor fi expuse pentru prima dată și produsele unor fabrici de ceramică din Turda, realizate în decursul secolului XX: Fabrica de Ceramică Frații Tompa din Turda, Combinatul Raional de Producție (COMRAIPROD) Turda – Uniunea Regională a Cooperativelor de Consum (URCC), Fabrica de Porțelan Coral Turda – Manufactura Națională de Porțelan Turda. Ca piese de import, care au pătruns în gospodăriile țărănești pe lângă piesele tradiționale, vor fi expuse și o serie de farfurii provenite din vestitele fabrici de porțelan din Austria, Cehia și Ungaria.
Printre piesele ceramice de valoare se numără și câteva vase din secolul al XIX-lea, ce provin din renumitele centre ceramice posthabane din sudul Slovaciei, care, pe lângă ceramica habană, au reprezentat o continuă sursă de inspirație de-al lungul secolelor pentru meșterii olari transilvăneni. Se vor regăsi în expoziție și două vase de vin de valoare excepțională, datate 1799, respectiv 1907, primul reprezentând lucrarea de diplomă a unei calfe din breasla olarilor din Turda.
Deoarece majoritatea ceramicii decorative își avea locul pentru expunere în camera curată a gospodăriei tradiționale țărănești, a fost reconstituit câte un astfel de colț prin expunerea a două ansamble complete de mobilier (Agriș – Valea Ierii și Trascău), datate la începutul secolului XX. Într-unul dintre aceste colțuri au fost expuse și trei icoane din secolele XVIII-XIX, realizate în renumitul centru de iconari de la Nicula.
În cadrul vernisajului vor lua cuvântul Dan Matei, directorul Muzeului de Istorie Turda, Suba László, artist plastic și muzeograful Fodor Attila, curatorul expoziției.
Expoziția ‟ Centrele ceramice Turda și Iara. De la ceramica tradițională la cea industrială„ rămâne deschisă publicului spre vizitare până la sfârșitul lunii octombrie 2023, de marți până duminică inclusiv, în intervalul orar 9-17.

Details

Start:
13 mai, 2023
End:
31 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=705631628029829&set=a.543641594228834

Organizer

Muzeul de Istorie Turda
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Istorie Turda
Str. B. P. Haşdeu nr. 2
Turda, Cluj 401154 Romania
+ Google Map
View Venue Website