Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Vaslui: Universul de la Bran al Reginei Maria, recreat la Muzeul Județean Vaslui, 29 septembrie – 31 octombrie 2022

29 septembrie, 2022 - 31 octombrie, 2022

📢Universul de la Bran al Reginei Maria, recreat la Muzeul Județean Vaslui
ℹ„Regina Maria la Bran – gusturi și atmosferă regală”, o expoziție de excepție
📆Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție aflată sub egida Consiliului Județean Vaslui, organizează în parteneriat cu Muzeul Național Bran, vernisajul unei expoziții de excepție intitulată „Regina Maria la Bran – gusturi și atmosferă regală”, dedicată celei mai iubite suverane a României. Evenimentul, care are loc în cadrul Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”, se va desfășura joi, 29 septembrie 2022, începând cu ora 11:00, în sala Arta.
👑Expoziția este prilejuită de sărbătorirea în cursul anului 2022 a Centenarului Încoronării de la Alba Iulia a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria a României. Personalitatea reginei Maria este strâns legată de reședința regală de vară de la Castelul Bran, una dintre casele de vis ale suveranei, aflată în proprietatea acesteia în perioada 1 decembrie 1920-18 iulie 1938. O parte dintre obiectele care au aparținut soției regelui Ferdinand I și care au decorat în perioada interbelică interioarele Castelului Bran face parte din această expoziție itinerantă.
🛋Bunurile culturale expuse reconstituie o parte din Dormitorul Reginei Maria, un fragment al Salonului de Muzică și grupează câteva dintre piesele de mobilier „stil Bran”, realizate special de către arhitectul Karel Liman.
🖼Alături de mobilierul în „stil Bran”, confecționat din lemn de brad, expoziția cuprinde și unele obiecte preferate de suverană: biroul reginei Maria, piesă de Renaștere engleză târzie, un scaun Savonarola din secolul al XIX-lea, amintind de mobilierul Renașterii italiene cu reminiscențe medievale, o măsuță decorată cu motive neoromânești, un divan acoperit cu perne decorative, o canapea engleză, complet tapițată, o măsuță din lemn de nuc, cu două elemente din fier forjat sub blat, decor care amintește de mesele Renașterii spaniole. Mai pot fi admirate: portrete, servicii de ceai și de desert din faianță, care poartă marca Talavera (Spania), vase orientale din ceramică sau metal, obiecte de cult, cărți și multe alte obiecte personale.
📆Expoziția poate fi vizitată în perioada 29 septembrie – 31 octombrie, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00.
🙂Vă așteptăm să descoperiți Universul de la Bran al reginei Maria, recreat în sala Arta a Muzeului Județean Vaslui!

Detalii

Începe:
29 septembrie, 2022
Se termină:
31 octombrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=500280412104996&set=a.469921135140924

Loc de desfășurare