Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zalău: expoziția foto-documentară ,,Fețele pandemiei” la Galeria de Artă ,,Ioan Sima”

4 august, 2020 - 31 august, 2020

Începând de joi 30 iulie până duminică 02 august 2020, vă invităm pe Platoul Central din fața Clădirii Prefecturii Sălaj să vedeți expoziția foto-documentară ,,Fețele pandemiei”. Din 04 august 2020, expoziția se va muta la Galeria de Artă ,,Ioan Sima”, unde va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii august.

De ce ”Fețele pandemiei”?

Expoziția se dorește a fi o primă formă de documentare în timp real a perioadei pe care o parcurgem și în care suntem confruntați cu una dintre cele mai mari provocări epidemiologice (dar nu numai) ale ultimelor decenii. Demersul nostru a pornit de la convingerea că misiunea muzeelor de a cerceta și documenta socialul nu trebuie cantonată exclusiv într-o orientare paseistă, abordând exclusiv teme și fenomene ale trecutului mai mult sau mai puțin îndepărtat. E absolut necesar ca muzeele să fie racordate la problemele și provocările prezentului în așa fel încât eforturile lor de documentare și constituire a colecțiilor și bazelor de date să devină, peste timp, surse ce vor putea ilustra o istorie ”trăită” a unor perioade, experiențe, crize sau situații limită.

Ideea expoziției s-a născut pornind de la ”descoperirea” în social media a unui ciclu de fotografii denumit ”șantier în pandemie” și realizate de Ionuț Teoderașcu, un tânăr masterand la Londra, a cărui perioadă de izolare (după reîntoarcerea forțată de împrejurări) s-a transformat într-un proiect spontan de documentare a acelui sector ce nu și-a putut suspenda sau muta activitatea la domiciliu. Am considerat că acest ciclu de fotografii, realizate zilnic, are potențialul de a deveni, în timp, o excelentă sursă de documentare și, ca atare, am preluat și extins ideea lui Ionuț, prin colaborări și cu alți fotografi, ceea ce ne-a permis să surprindem mai multe ”fețe” ale vieții în pandemie.

Fotografiile sunt realizate de Ionuț Teoderașcu, Vlad Petri, Eli Driu și Nicu Cherciu.

Ca o exemplificare a faptului că repertorierea aspectelor de viață cotidiană în pandemie se dovedește un imperativ pentru muzee, am selectat câteva informații cu privire la preocupările instituțiilor similare privind această problematică.

Proiecte de documentare a vieții în pandemie derulate de muzeele din Europa

În orașul italian Trento, Muzeul Diecezan Tridentin a înființat așa-numitul ”Muzeu al Carantinei”, care este, de fapt, o expoziție on-line, lansată pe platformele de socializare în format digital. Lungile săptămâni petrecute în casă pot fi acum povestite prin intermediul obiectelor caracteristice acestui timp dramatic. Entuziasmul adeziunilor a fost remarcabil, iar în numai câteva zile, a fost depășit pragul de o sută de ”opere” trimise de persoane de orice vârstă. Fiecare imagine este însoțită de câteva cuvinte explicative cu indicații despre autor, obiectul ales, data realizării și semnificația pe care obiectul respectiv a dobândit-o în contextul vieții trăite în izolare la domiciliu.

Un caiet, o carte, o poezie, o rugăciune, o icoană, o chitară sau o floare, de fapt obiecte de uz comun, dar care, în săptămânile de izolare au căpătat o putere narativă ieșită din comun, devenind un fragment de viață care cuprinde acum povești personale, forme de scurgere lentă a timpului, distanțe imposibil de îndepărtat și amintiri de neșters.

Sursa: https://www.vaticannews.va/muzeul-carantinei-on-line-pandemie-coronavirus.html

Muzeele din Germania colectează deja artefacte moderne legate de viața în izolare pentru expozițiile viitoare. „Istoria se scrie chiar acum”, spun curatorii de la Muzeul Orașului Wolfsburg, unul dintre multele muzee din Germania care caută obiecte de zi cu zi legate de pandemie și dovezile unor momente speciale care ar putea fi în curând uitate.

Stadtmuseum Wolfsburg solicită obiecte cu care sunt conectate amintirile – un pachet de cărți pentru a trece timpul, o carte de bucate folosită pentru a încerca rețete noi, măști făcute manual, indicatoare cu reguli de igienă sau videoclipuri ale oamenilor care cântă sau aplaudă pe balcoane.

Sursa: https://medikatv.ro/pandemia-ca-piesa-de-muzeu-ce-cauta-muzeele-din-germania-in-aceasta-perioada/

Museum of London a început să colecționeze obiecte și povești din care generațiile următoare vor putea învăța despre actuala pandemie, de la muzeu. În viitor, celebrul muzeu din Londra ar putea găzdui o expoziție ceva mai neobișnuită: obiecte reprezentative pentru perioada pandemiei care a paralizat întreaga planetă în 2020. Inițitiva urmărește să colecționeze obiecte specifice pandemiei concentrate pe trei aspecte: modul în care spațiile fizice din oraș au fost transformate, pe măsură ce viața socială și profesională a multor oameni s-a mutat în zona digitală; efectele asupra lucrătorilor cheie și cei care lucrează la domiciliu; cum reacționează și fac față schimbărilor copiii și tinerii în condițiile închiderii școlilor.

Sursa: https://playtech.ro/2020/musem-of-london-muzeu-pandemie/

Details

Start:
4 august, 2020
End:
31 august, 2020
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
View Organizer Website

Venue

Galeria de Artă „Ioan Sima” – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Str. Gheorghe Doja nr. 6
Zalău, Sălaj 450040 Romania
+ Google Map
View Venue Website