- This event has passed.
Zalău: Proiecție de film: ,,Aferim!”
20 februarie, 2019
În cadrul expoziției ,,Știință și etnicitate. Cercetări antropologice din România anilor 30”, care aduce în atenție argumentele unei științe rasiale demodate care avea la bază ideea determinismului biologic asupra inteligenței și moralității etniilor, vă invităm la vizionarea filmului ,,Aferim!” (regia Radu Jude).
Proiecția filmului va avea loc miercuri, 20 februarie 2019, ora 18 la Galeria de Artă ,,Ioan Sima”. Această proiecție este realizată în contextul ,,Zilei Dezrobirii Romilor” și va fi urmată de discuții cu invitații la acest eveniment: Linda Greta Zsiga, activistă pentru drepturile omului, László Fosztó și Stefánia Toma de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Cluj -Napoca. Tema: despre „sclavia” în care oamenii sunt ținuți prin prejudecăți sociale, politice și structurale.
Evenimentul se va desfășura și la Șimleu Silvaniei, joi 21 februarie, ora 14 la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei.
Intrarea este liberă la ambele evenimente!
Filmul ,,Aferim!” de Radu Jude, câștigător al Ursului de Argint pentru regie la cea de-a 65 ediție a Festivalul de Film de la Berlin, premiat la Galele Gopo din 2016 în multiple categorii: regie, actor în rol secundar, scenariu, costume și filmul însuși, abordează istoria robiei romilor dintr-o perspectivă de istorie socială, a oamenilor obișnuiți și nu una de istorie a evenimentelor și oamenilor „mari”.
,,Aferim!”, urmărește povestea unui zapciu (interpretat de Teodor Corban) care, împreună cu fiul său pornește în căutarea, capturarea și returnarea către stăpân a unui țigan sclav fugit de pe moșie și despre care se crede că ar fi avut o aventură chiar cu soția stăpânului său, ,,este primul produs cinematografic românesc care pune în sfârșit problema rasismului într-o țară în care aceasta a fost mult prea mult timp trecută sub o apăsătoare tăcere”. (revista22.ro).
Ziua de 20 februarie a fiecărui an comemorează dezrobirea romilor din România. Această zi atrage atenția asupra unei istorii de represiune a celor de etnie romă pe teritoriile României, de la istoria sclaviei rome, la Porrajmos (Holocaustul în care s-au comis atrocități și asupra romilor) până în zilele noastre.