Cuj-Napoca: „Spectacol folcloric de Ziua României” – un eveniment extraordinar de folclor si muzică patriotică, marți, 29 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în sala istorică Reduta

afis_ziuaro_20161web-1
Consiliul Județean Cluj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei
organizează „Spectacol folcloric de Ziua României”un eveniment extraordinar de folclor si muzică patriotică, marți, 29 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în sala istorică Reduta.

Spectacolul este oferit de Orchestra Profesionistă ”Cununa Transilvană” condusă de prof. Ovidiu Barteș având invitați de seamă din rândul interpreților de muzică populară precum: Ioan Dordoi și Felix Gălan, Mariana Morcan și Ioana Breda Morar, cărora li se vor alătura și vocile bărbătești ale grupului folcloric „Craii Măgurii” coordonat de pr. Mircea Dejeu, care vor prezenta cele mai reprezentative cântece patriotice, printr-o interpretare deosebită.

Scurt istoric despre 1 Decembrie 1918 care reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, ne va fi relatat de Dr. Tudor Sălăgean (Muzeul Etnografic al Transilvaniei).

Alexandria: manifestarea: 1 Decembrie 1918 – Ziua Marii Uniri

afis-1-decembrie

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”din Alexandria, manifestarea: 1 Decembrie 1918 – Ziua Marii Uniri.

Evenimentul va avea loc luni, 28 noiembrie 2016, ora 13:00, la sediul Muzeului Judeţean, în sala Auditorium.

La manifestare vor participa elevii clasei a VI-a D de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”din Alexandria, îndrumaţi de profesoara Cristina Purcărea.

Muzeograful Claudiu Olaru le va prezenta elevilor evenimentele istorice care au condus la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. La rândul lor, copiii vor organiza o miniexpoziţie de desene tematice .

Manifestarea 1 Decembrie 1918 – Ziua Marii Uniri se înscrie în cadrul Programului educaţional „Muzeul – sursă de cultură şi educaţie”.

Cluj-Napoca: Elevii Colegiului Național „George Coșbuc” expun de Ziua Națională la Atelierul de Icoane al Muzeului Etnografic al Transilvaniei

afis-cosbuc-ziua-nat

Elevii Colegiului Național „George Coșbuc” expun de Ziua Națională la Atelierul de Icoane al Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită luni, 21 noiembrie, de la ora 14, la vernisajul expoziției ZIUA NAȚIONALĂ PRIN OCHI DE COPIL.

Expoziția este organizată de Colegiul Național “George Coșbuc” din Cluj-Napoca, în spațiul expozițional al Muzeului Etnografic de pe str. Ștefan cel Mare nr. 5.

Cuvântul de deschidere va fi rostit de lector univ. dr. Gheorghe Negustor, reprezentant al Facultății de Istorie a Universității Babeș-Bolyai.

Coordonator al proiectului de parteneriat între Colegiul Național “George Coșbuc” și Muzeul Etnografic din Cluj este profesoara Claudia Barabas, care a pregătit, împreună cu elevii din gimnaziu și liceu, cele șaizeci de lucrări plastice în care este reprezentat artistic costumul popular românesc. La expoziție vor fi prezenți membrii corului gimnaziului școlii, sub coordonarea profesoarei Flavia Demeter, precum și elevi care au pregătit un recital din poezia națională românească, sub îndrumarea profesoarei Germina Breaz.

Expoziția va fi deschisaă în perioada 21 noiembrie – 9 decembrie 2016.

Arad: Ziua Nationala a Romaniei la Complexul Muzeal Arad. Expozitii, proiecte educationale, tur ghidat

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Complexul Muzeal Arad este organizatorul și co-organizatorul unor evenimente culturale pentru publicul arădean, dar și pentru voluntarii străini din Arad.

Proiectele educaționale ale Departamentul de relații publice și educație a muzeului arădean, pornind de la conceptul istoria care te atinge, oferă copiilor și tinerilor o întâlnire interactivă cu istoria, prin intermediul obiectele din muzeu. Proiectele sunt implementate cu sprijinul Inspectoratului Școalar Județean Arad – Departamentul Istorie.

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Complexul Muzeal Arad este co-organizator al expozițiilor deschise la Sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad : expoziția Pictură şi document. Monumente arădene în pericol” , vernisată cu prilejul Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice „Aradul – centru politic al românilor transilvăneni” și expoziția documentară „Participarea arădenilor la primul război mondial și la înfăptuirea României Mari”, vernisată cu prilejul Zilei Naționale, 1 Decembrie, în cadrul festivităților organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad și Primăria Municipiului Arad.

 

Sala Unirii a Complexului Muzeal Arad, ilustrează desăvârşirea procesului de constituire a statului naţional român, subliniind rolul marcant al Aradului, în cursul lunii noiembrie a anului 1918, pentru organizarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Steaguri, arme, decoraţii, acte oficiale, documente, fotografii de epocă, obiecte personale, oglindesc pe deplin marele efort desfăşurat de oraşul nostru în vederea pregătirii şi realizării marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918.

Sala Unirii (Expoziția de istorie/Palatul Cultural, etaj 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

Marți-Duminică : 09.00-17.00, intrarea liberă în perioada 24-29 noiembrie.

 

Mai multe detalii despre proiectele educationale pe care le derulam in aceasta perioada, Va trimit atasat.

Va asteptam la MUZEU!


Adelina Stoenescu,

Departamentul de Relatii Publice a
Complexului Muzeal Arad

office: +40 257 281 847
[email protected]
www.museumarad.ro
http://www.facebook.com/complexul.muzealarad
Complexul Muzeal Arad
este membru fondator al
Retelei Nationale a Muzeelor din Romania

www.muzee.org

Alexandria: manifestarea “1 Decembrie – Ziua Marii Uniri”

AFIS 1 DEC 2015

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Grădiniţele 6 şi 7 din Alexandria, manifestarea “1 Decembrie – Ziua Marii Uniri”.

Evenimentul va avea loc vineri, 27 noiembrie 2015, ora 10.00, la Grădiniţa nr.6 şi miercuri, 2 decembrie 2015, ora 10.00, la Grădiniţa nr. 7.

În cadrul manifestării, muzeograful Claudiu Olaru le va prezenta copiilor însemnătatea actului de înfăptuire a Marii Uniri şi le va citi o poveste ce îi va transpune pe cei mici în atmosfera evenimentelor de la 1 decembrie 1918.

La rândul lor, preşcolarii de la cele două instituţii de învăţământ vor prezenta un program artistic tematic precum şi expoziţii de desene cu tema „1 Decembrie”.

Manifestarea “1 Decembrie – Ziua Marii Uniri” se înscrie în cadrul Programului Educaţional “Muzeul sursă de cultură şi educaţie”.

Manager, Responsabil Relaţii Publice,
Dr. Pavel Mirea Corina Iordan

pedagog muzeal

 

 

___________________________________________________________________________________________________

program de vizitare:

 

taxă de vizitare:
marţi-vineri: 900-1700 adulţi: 4,00 lei
sâmbătă: 900-1600 copii, elevi, studenţi: 1,00 leu
duminică, luni: închis intrarea este liberă în prima zi de vineri,
respectiv de sâmbătă, a fiecărei luni.

Bușteni: vernisaj Expoziția temporară ” Mihai Viteazul – întregitorul de neam”

Expoziția temporară ” Mihai Viteazul – întregitorul de neam

Muzeul Memorial ”Cezar Petrescu”, din Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vernisează joi, 26 noiembrie 2015, ora 11.00, expoziția temporară ” Mihai Viteazul – întregitorul de neam”.

Expoziția face parte din Programul național ”România 100” inițiat de Guvernul României pentru aniversarea la 1 Decembrie 2018 a 100 de ani de la crearea statului național unitar roman.

În cadrul expoziției sunt prezentate lucrări de grafică și pictură cu portrete ale ilustrului domnitor și unele dintre cele mai importante momente din timpul domniei acestuia.

Biroul Relații publice,

Irina Voinescu

Călărași: Expoziții la Muzeul Dunării de Jos

Ziua Naţională a României, la Muzeul Dunării de Jos

La 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, sprijinită de peste 100 000 persoane adunate la eveniment din toate părţile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul şi Ţara Ungurească.

Ziua de 1 Decembrie, ziua naţională a României, marchează bilanţul luptei românilor pentru întregirea neamului.

expo Constantin Brancoveanu

Pentru a marca acest moment, ca în fiecare an, Muzeul Dunării de Jos, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, organizează două manifestări de valoare excepţională.

Prima dintre ele, intitulată Constantin Brâncoveanu în cultura românească , este dedicată atât zilei naţionale a României, cât şi împlinirii a 300 de ani de la martiriul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi al fiilor săi.

Prin ctitoriile sale, adevărate bijuterii arhitectonice apărute la sfârşit de secol XVII şi început de secol XVIII, Constantin Brâncoveanu este cel mai generos ziditor de biserici şi mânăstiri al Ţării Româneşti.

Expoziţia cuprinde o serie de documente şi imagini privind activitatea politică, socială, culturală şi educaţională a marelui domnitor.expo De la inventarea rotii la nava spatiala

Cea de-a doua expoziţie, De la inventarea roţii la nava spaţială, cuprinde machete ale unor automobile precum Chevrolet Corvette, Oldsmobile model Cutless, Tractor UTB sau Camion ROMN.

Sunt expuse, de asemenea, și machete ale unor avioane precum Macheta avionului “Vlaicu II”, realizată în anul 1913, ori Macheta avionului I.A.R, ce a făcut parte din Colecția Minovici.

Cele două expoziţii vor fi vernisate vineri 28 noiembrie 2014, ora 12.30, la sediul Muzeului Dunării de Jos, din str. Progresului, 4 şi vor putea fi vizitate până la sfârşitul lunii ianuarie 2015.


Muzeul Dunarii de Jos Calarasi
tel:040242313161
fax 0242311974
e-mail: [email protected]
www.mdjcalarasi.ro

Târgu-Mureș: matineul muzeal „Tricolorul României în lumea vie”

afis tricolor 2013

Tricolorul României în lumea vie

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș va organiza, în colaborare cu Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian din Târgu-Mureș, cu Școala Gimnazială George Coșbuc din Târgu-Mureș și cu Școala Gimnazială Mihai Viteazul din Târgu-Mureș, matineul muzeal Tricolorul României în lumea vie.

Evenimentul va debuta cu o mini-conferință intitulată „Despre Marea Unire” (prezintă: elevi de la Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian din Târgu-Mureș și de la Școala Gimnazială George Coșbuc din Târgu-Mureș), urmată de vernisajul unei mini-expoziții.

Vedetele mini-expoziției vor fi câteva păsări ocrotite de lege, toate făcând parte din patrimoniul Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș.

Evenimentul expozițional va fi urmat de o video-proiecție și de un atelier de pedagogie muzeală.

Manifestarea va avea loc vineri, 29 noiembrie 2013, între orele 10,00 – 14,00, la sediul Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș din Târgu-Mureș, de pe strada Horea nr. 24.

Daniela Botoș,

șef de secție

Brașov: eveniment neconvenţional de promovare a patrimoniului naţional

În 3 culori la Casa Mureşenilor

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în Piaţa Sfatului şi în sălile Casei Mureşenilor – Muzeul Imnului Naţional în seara zilei de 29 noiembrie 2013 printr-un eveniment neconvenţional de promovare a patrimoniului naţional. Acest eveniment este organizat de Universitatea Transilvania din Braşov, incubator107 Braşov şi Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, având sprijinul Consiliului Judeţean Braşov.

Începând cu orele 17, faţada Casei Mureşenilor va fi suportul unor proiecţii laser care vor interpreta şi celebra trecutul într-un context al prezentului şi al viitorului, iar publicul aflat în Piaţa Sfatului va fi purtat prin istoria oraşului Braşov. De la orele 19, Conexiuni LaserSoundStage va oferi o demonstraţie extraordinară de sunet, lumină şi culoare în Piaţa Sfatului printr-un spectacol personalizat cu elemente de grafică animată legată de spiritualitatea românească şi europeană, pe o coloană sonoră ce va reuni fragmente din Balada lui Ciprian Porumbescu, Rapsodia lui George Enescu, Imnul Naţional şi Imnul Uniunii Europene. Spectacolul va fi urmat de o demonstraţie de muzică românească tradiţionala remixată pe ritmuri moderne.

În tot acest timp, în Muzeul Casa Mureşenilor (Piaţa Sfatului nr. 25), vor fi realizate o serie de ateliere cu specific românesc, susţinute de incubator107 Braşov, unde participanţii pot învăţa să realizeze broşe cu motive româneşti, să deseneze tricouri în cele 3 culori naţionale, să gătească româneşte. De asemenea, vor exista diverse momente artistice, cum ar fi teatru românesc şi un atelier de realizat opinci pentru cei care vor să experimenteze viaţa satului românesc din secolele trecute. Cadrul nonformal oferit de Casa Mureşenilor susţine misiunea acestuia de a prezenta un model de civilizaţie urbană de tip multicultural, iar acest muzeu încearcă să insufle acest spirit şi tinerei generaţii.

Pentru că numărul de locuri la aceste ateliere este limitat, organizatorii solicită celor interesaţi să se programeze telefonic în prealabil la numărul de telefon 0268-477.864 sau pe adresa de e-mail [email protected].

Pentru mai multe detalii va invităm joi, 28 noiembrie 2013, ora 11.00, la conferinţa de presă care va avea loc la Muzeul Casa Mureşenilor din Piaţa Sfatului, nr. 25.

Persoane de contact:

Valer Rus, director Casa Mureşenilor – Muzeul Imnului Naţional

telefon: 0751.066.477, e-mail: [email protected]

Florin Nechita, lector dr. Universitatea Transilvania din Braşov,

telefon: 0723.693.843, e-mail: [email protected]

Octavian Aftanasă, voluntar incubator107 Braşov

telefon: 0749.254.222, e-mail: [email protected]

Muzeul „Casa Muresenilor” Brasov

Piata Sfatului nr. 25

Tel./Fax: (40)268-477864

http://www.muzeulmuresenilor.ro/

[email protected]

Galaţi: manifestarea culturală „Personalităţi ale Unirii din 1918”

Muzeul de Istorie Galaţi vă invită marţi, 4 decembrie 2012, ora 13.00, să luaţi parte la manifestarea culturală intitulată: „Personalităţi ale Unirii din 1918”.

În cadrul acestei evocări vor fi prezentate principalele coordonate ale sărbătoririi Zilei Naţionale a României de-a lungul timpului, precum şi personalităţile care au contribuit la desăvârşirea Marii Uniri din 1918.

La acţiune vor participa profesori şi elevi din cadrul Liceului Teoretic „Sfânta Maria” din Galaţi.

Acţiunea face parte din proiectul intitulat „Personalităţi ale Unirii din 1918″,  început în data de 28 noiembrie 2012, cu evocări în cadrul liceelor gălăţene.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Casa Cuza Voda, str. Al. I. Cuza, nr. 80, Galaţi.

Biroul Relaţii publice,

Gheorghe Nicoleta

Muzeul de Istorie Galaţi

Str. Domneasca, nr. 25, Galaţi

Telefon: (40)236/414228

E-mail: [email protected], [email protected]

Site: http://migl.ro/ ; http://www.facebook.com/muzeuldeistorie.galati