Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ZILELE FILMULUI MEXICAN LA MNLR | ANIVERSAREA A 40 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA INSTITUTULUI MEXICAN DE CINEMATOGRAFIE | 19 – 26 aprilie 2023

19 aprilie, 2023 - 23 aprilie, 2023

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea Institutului Mexican de Cinematografie (IMCINE), Muzeul Național al Literaturii Române va găzdui proiectul „Zilele Filmului Mexican: Aniversarea a 40 de ani de IMCINE”, care va avea loc în perioada 19-23 aprilie 2023, la sediul muzeului din strada Nicolae Crețulescu 8, și va consta în prezentarea unei selecții de nouă scurtmetraje și a trei lungmetraje realizate de cineaști mexicani contemporani, toate în limba originală (spaniolă) și subtitrate în engleză.

Zilnic, două scurtmetraje vor fi proiectate înainte de fiecare lungmetraj, oferind o perspectivă amplă și diversificată publicului care frecventează muzeul pentru a se bucura de aceste filme, accesul fiind gratuit.

Institutul Mexican de Cinematografie este o instituție publică ce încurajează dezvoltarea cinematografiei în Mexic. A fost înființat la 25 martie 1983 pentru a stimula producția, distribuția și prezentarea cinematografiei mexicane; încheierea de acorduri de cooperare, promovarea coproducției și schimbului cu instituții din țară și din străinătate; realizarea de cercetări și organizarea de activități de formare în domeniul cinematografiei.

Prin IMCINE, Mexicul promovează dezvoltarea artiștilor și a comunităților din lumea cinematografiei din toată țara, pentru ca acestea să-și realizeze operele și să le pună la dispoziția publicului la nivel național și internațional.

*

Días de Cine Mexicano en MNLR | Celebrando 40 años del Instituto Mexicano de Cinematografía

Con motivo del XL Aniversario del Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE), el Museo Nacional de Literatura Rumana será la sede de la muestra “Días de Cine Mexicano: Celebrando 40 años de IMCINE”, la cual se llevará a cabo del 19 al 23 de abril 2003, en el auditorio del museo (Calle Nicolae Crețulescu 8), presentando una selección de nueve cortos y tres largometrajes realizados por cineastas mexicanos contemporáneos, todos ellos en idioma original (español) y subtitulados en inglés.

Cada día se proyectarán dos cortos antes de cada largometraje, ofreciendo una muestra amplia y diversa a la audiencia que asista al Museo para disfrutar de estas películas, cuyo acceso es totalmente gratuito.

El Instituto Mexicano de Cinematografía es una entidad pública que impulsa el desarrollo del cine de México. Se creó el 25 de marzo de 1983 para promover la producción, distribución y exhibición de cine mexicano; celebrar convenios de cooperación, coproducción e intercambio con instituciones nacionales y extranjeras; y de realizar estudios y organizar actividades de formación en materia cinematográfica.

A través del IMCINE, el México fomenta el desarrollo de las personas y comunidades dedicadas al cine en todo el país con el fin de que estos realicen sus obras y éstas sean puestas al alcance de sus públicos a nivel nacional e internacional.

Programul proiecțiilor/Programa de proyección

19 aprilie/19 de abril 2023
Ora/Hora 18:00

Trémulo de Roberto Fiesco, 2015, scurtmetraj

Într-un vechi salon de coafură, Carlos mătură și șterge podelele. În ajunul zilei de 16 septembrie, printre clienți, își face apariția Julio. Ochii lor se întâlnesc și, la ora închiderii, Julio se va întoarce după Carlos. Vor petrece seara împreună, luând cina, discutând și chiar dansând, știind bine faptul că această întâlnire va fi scurtă și irepetabilă.

Trémulo de Roberto Fiesco, 2015, cortometraje

Carlos barre y trapea los pisos de una peluquería de aroma antiguo. En la víspera del 16 de septiembre, entre los clientes, aparece Julio. Sus miradas se cruzan y a la hora del cierre Julio volverá por Carlos. Esa noche la pasarán juntos cenando, charlando e incluso bailando, con la conciencia de que ese encuentro será breve e irrepetible.

Ora/Hora 18:20

Primos de Federico Gutiérrez Obeso, 2018, scurtmetraj animat

„Primos” este o poveste a contrariilor în care rolul principal îl au fantasticele primate. Este o poveste animată care arată același loc din două perspective. Materia și spiritul se împletesc pentru a transforma natura acestor primate.

Primos,de Federico Gutiérrez Obeso, 2018, cortometraje animado

Primos es una historia de opuestos protagonizada por primates fantásticos. Es un cuento animado que muestra un mismo lugar bajo dos visiones. Materia y espíritu se amalgaman para transformar la naturaleza de estos primates.

Ora/Hora 18:30

Tio Yim de Luna Marán, 2018, film documentar

Mi-e frică să mă întorc în satul meu și să-mi găsesc tatăl mort. Amintiri ale lui Tio Yim spuse de fiica lui, Luna. Documentar realizat de Luna Marán (cu sprijinul Grantului „Gabriel García Márquez”), în care se vorbește în spaniolă și zapoteca și care prezintă figura tatălui și modul în care, într-o familie, cuvintele, muzica, arta, activismul și ideile capătă nuanțe neașteptate.

Tio Yim de Luna Marán, 2018, documental

Tengo miedo de volver a mi pueblo y encontrar a mi padre ya muerto. Memorias de Tío Yim contadas por su hija, Luna. Documental realizado por Luna Marán, con apoyo del Estímulo Gabriel García Márquez. Hablado en español y zapoteco, presenta la figura del padre y la manera en la que en una familia cobran matices inesperados las palabras, la música, el arte, el activismo y las ideas.

20 aprilie/20 de abril 2023
Ora/Hora 18:00

Ramona de Giovanna Zacarías, 2014, scurtmetraj

Ramona, o femeie de 84 de ani, anunță că este gata să moară. Pe măsură ce familia ei se ocupă de pregătiri, ea se răzgândește.

Ramona de Giovanna Zacarías, 2014, cortometraje

Ramona, una anciana de 84 años, anuncia que está lista para morir. Mientras su familia hace los preparativos, ella cambia de opinión.

Ora/Hora 18:15

Gina de David Diomedes Heras, 2018, scurtmetraj de animație.

Micuța Gina s-a născut cu o costumație de găină. Visul ei este să danseze „son jarocho” (dans tradițional din statul Veracruz), dar costumul reprezintă un
impediment. Cu ajutorul Reginei, mama lor, vor face tot posibilul să transforme acel vis în realitate.

Gina de David Diomedes Heras, 2018, cortometraje animado

Gina es una niña que nació con botarga de gallina. Su sueño es bailar son jarocho (baile tradicional del Estado de Veracruz), pero el traje representa un impedimento. Con ayuda de Regina, su madre, harán todo lo posible para hacer ese sueño realidad.

 

Ora/Hora 18:25

Güeros de Alonso Ruizpalacios, 2014, lungmetraj, dramă

1999: Sombra și Santos trec printr-o situație ciudată de când a izbucnit greva UNAM (Universitatea Națională Autonomă din Mexic). Neștiind de ce parte să se poziționeze, fără școală, fără scop, prietenii inventează moduri ciudate de a face ca timpul să treacă mai ușor, dar rutina lor este întreruptă de sosirea neașteptată a lui Tomás, fratele mai mic al lui Sombra. Tomás descoperă că eroul său, Epigmenio Cruz, un cântăreț legendar din anii ‘60, este pe moarte într-un spital obscur și îi convinge pe Sombra și Santos să meargă și să-i aducă un omagiu. Căutarea lui Epigmenio devine o călătorie de trei zile traversând granițele invizibile ale Ciudad de Mexico.

Güeros de Alonso Ruizpalacios, 2014, largometraje, drama

1999: Sombra y Santos viven en un extraño limbo desde que estalló la huelga de la UNAM. Sin saber qué lado tomar, sin escuela, sin propósito, los amigos inventan extrañas maneras de matar el tiempo, pero su rutina es interrumpida con la llegada inesperada de Tomás, el hermano menor de Sombra. Tomás descubre que su héroe, Epigmenio Cruz, un mítico cantante de los años sesenta, agoniza en algún hospital recóndito y convence a Sombra y a Santos de ir a rendirle homenaje. La búsqueda de Epigmenio se convierte en un viaje de tres días atravesando las fronteras invisibles de la Ciudad de México.


21 aprilie/21 de abril 2023

Ora/Hora 18:00

Obachan de Nicolasa Ruiz Mendoza, 2020, scurtmetraj

Ce rol joacă războiul în felul în care ne raportăm la dragoste și la relațiile de cuplu? Cum influențează conflictele politice dintre țări ceva la fel de decisiv precum alegerea partenerului cu care îți vei petrece restul vieții și unde? Războiul distruge vise și schimbă destine. „Obachan” este un film care se construiește pe baza acestor întrebări plecând de la una dintre cele mai intime confesiuni ale personajului său; nu și-a iubit niciodată singurul partener pe care l-a avut și i-a trebuit multă putere pentru a face față vieții.

Obachan, de Nicolasa Ruiz Mendoza, 2020, cortometraje.

¿Qué rol juega la guerra en la concepción de las relaciones amorosas y de pareja? ¿Cómo los conflictos políticos entre países influyen en algo tan decisivo como con quién vas a pasar el resto de tu vida y en dónde? La guerra destruye sueños e impone destinos. Obachan es una película que se construye por medio de estas preguntas a partir de una de las confesiones más íntimas de su personaje; jamás haber amado a su única pareja y haberse tenido que valer de mucha fuerza para sobrellevar su vida.

Ora/Hora 18:15

Mariana, Mariana de Alberto Isaac, 1985, lungmetraj, dramă

Carlos îl întâlnește pe Rosales, un vechi coleg de școală, la înmormântarea tatălui său și își amintește de copilăria lui, când s-a îndrăgostit de Mariana – mama prietenului său Jimmy și iubita unui politician –, căreia i-a declarat dragostea după ce a fugit de la școală, fapt pentru care părinții l-au certat și au decis să-l mute în altă parte. Rosales îi spune că Mariana s-a sinucis după ce a fost abandonată de iubitul ei. Dramă bazată pe “Las batallas en el desierto” [„Bătăliile din deșert”], opera scriitorului mexican José Emilio Pacheco.

Mariana, Mariana de Alberto Isaac, 1985, largometraje, drama

Carlos encuentra en el sepelio de su padre a Rosales, un antiguo compañero de escuela, y recuerda su infancia, cuando se enamoró de Mariana – la madre de su amigo Jimmy y amante de un político-, a la que fue a declarar su amor escapando de la escuela, por lo que sus padres lo reprendieron y cambiaron de colegio. Rosales le cuenta que Mariana se suicidó al ser abandonada por su amante. Drama basado en “Las batallas en el desierto”, obra del escritor mexicano José Emilio Pacheco.

Ora/Hora 19:35

El último cantador de Ángel Estrada Soto, 2020, scurtmetraj

Limba pima și cântecele sale ceremoniale par destinate dispariției, dar Don Alberto, ultimul care, prin cântecele sale, poate comunica cu Dumnezeu și poate chema ploaia este dispus să facă tot ce este necesar pentru a le păstra.

El último cantador de Ángel Estrada Soto, 2020, cortometraje

La lengua Pima y sus cantos ceremoniales parecen destinados a la extinción, pero Don Alberto, el último que con sus cantos puede comunicarse con dios y llamar a la lluvia, está dispuesto a hacer todo lo que sea necesario para preservarlos.

Ora/Hora 19:35

Tio Yim de Luna Marán, 2018, film documentar

Mi-e frică să mă întorc în satul meu și să-mi găsesc tatăl mort. Amintiri ale lui Tio Yim spuse de fiica lui, Luna. Documentar realizat de Luna Marán (cu sprijinul

Grantului „Gabriel García Márquez”), în care se vorbește în spaniolă și zapoteca și care prezintă figura tatălui și modul în care, într-o familie, cuvintele, muzica, arta, activismul și ideile capătă nuanțe neașteptate.

Tio Yim de Luna Marán, 2018, documental

Tengo miedo de volver a mi pueblo y encontrar a mi padre ya muerto. Memorias de Tío Yim contadas por su hija, Luna. Documental realizado por Luna Marán, con apoyo del Estímulo Gabriel García Márquez. Hablado en español y zapoteco, presenta la figura del padre y la manera en la que en una familia cobran matices inesperados las palabras, la música, el arte, el activismo y las ideas.

22 aprilie/22 de abril 2023
Ora/Hora 18:00

La Baláhna de Xóchitl Enríquez Mendoza, 2022, scurtmetraj

Cătălina se supune tradiției orașului ei, La Baláhna, pentru a-i dovedi iubitului ei puritatea și valoarea de femeie, dar corpul ei o trădează și nu reușește să-și demonstreze castitatea. Ce viitor o așteaptă pe Catalina în fața unei iubiri sincretice care o respinge? „La Baláhna” este un ritual care își are rădăcinile în momentul cuceririi spaniole și era o modalitate de a se asigura că femeile care doreau să se căsătorească nu au avut înainte relații cu un spaniol.

La Baláhna de Xóchitl Enríquez Mendoza, 2022, scurtmetraj

Catalina se somete a la tradición de su pueblo, La Baláhna, para demostrar su pureza y valía como mujer a su enamorado, pero su cuerpo la traiciona y no logra demostrar su castidad. ¿Qué futuro le espera a Catalina ante un amor sincrético que la rechaza? ‘La Baláhna’ es un ritual que inició en tiempos de la conquista, y que era una forma de asegurar que las mujeres que quisieran casarse no hubieran sido tomadas antes por algún español.

Ora/Hora 18:15

Tio Yim
de Luna Marán, 2018, film documentar

Mi-e frică să mă întorc în satul meu și să-mi găsesc tatăl mort. Amintiri ale lui Tio Yim spuse de fiica lui, Luna. Documentar realizat de Luna Marán (cu sprijinul Grantului „Gabriel García Márquez”), în care se vorbește în spaniolă și zapoteca și care prezintă figura tatălui și modul în care, într-o familie, cuvintele, muzica, arta, activismul și ideile capătă nuanțe neașteptate.

Tio Yim de Luna Marán, 2018, documental

Tengo miedo de volver a mi pueblo y encontrar a mi padre ya muerto. Memorias de Tío Yim contadas por su hija, Luna. Documental realizado por Luna Marán, con apoyo del Estímulo Gabriel García Márquez. Hablado en español y zapoteco, presenta la figura del padre y la manera en la que en una familia cobran matices inesperados las palabras, la música, el arte, el activismo y las ideas.

Ora/Hora 20:00

Poliangular de Alexandra Castellanos Solís, 2017, scurtmetraj de animație

Căutătorii vânează obiecte misterioase care par a fi inaccesibile. Ceea ce doresc cu adevărat să afle este care sunt acele forme secrete și ce se va întâmpla odată ce vor ajunge în posesia lor.

Poliangular de Alexandra Castellanos Solís, 2017, cortometraje animado

Los buscadores persiguen objetos misteriosos que parecen ser inalcanzables. Lo que realmente quieren averiguar es qué son esas formas secretas y qué pasará una vez que las atrapen.


Ora/Hora 20:15

Mariana, Mariana de Alberto Isaac, 1985, lungmetraj, dramă

Carlos îl întâlnește pe Rosales, un vechi coleg de școală, la înmormântarea tatălui său și își amintește de copilăria lui, când s-a îndrăgostit de Mariana – mama prietenului său Jimmy și iubita unui politician –, căreia i-a declarat dragostea după ce a fugit de la școală, fapt pentru care părinții l-au certat și au decis să-l mute în altă parte. Rosales îi spune că Mariana s-a sinucis după ce a fost abandonată de iubitul ei. Dramă bazată pe “Las batallas en el desierto” [Bătăliile din deșert], opera scriitorului mexican José Emilio Pacheco.

Mariana, Mariana de Alberto Isaac, 1985, largometraje, drama

Carlos encuentra en el sepelio de su padre a Rosales, un antiguo compañero de escuela, y recuerda su infancia, cuando se enamoró de Mariana – la madre de su amigo Jimmy y amante de un político-, a la que fue a declarar su amor escapando de la escuela, por lo que sus padres lo reprendieron y cambiaron de colegio. Rosales le cuenta que Mariana se suicidó al ser abandonada por su amante. Drama basado en “Las batallas en el desierto”, obra del escritor mexicano José Emilio Pacheco.

23 aprilie/23 de abril 2023
Ora/Hora 18:00

Trémulo de Roberto Fiesco, 2015, scurtmetraj

Într-un vechi salon de coafură, Carlos mătură și șterge podelele. În ajunul zilei de 16 septembrie, printre clienți, își face apariția Julio. Ochii lor se întâlnesc și, la ora închiderii, Julio se va întoarce după Carlos. Vor petrece seara împreună, luând cina, discutând și chiar dansând, știind bine faptul că această întâlnire va fi scurtă și irepetabilă.

Trémulo de Roberto Fiesco, 2015, cortometraje

Carlos barre y trapea los pisos de una peluquería de aroma antiguo. En la víspera del 16 de septiembre, entre los clientes, aparece Julio. Sus miradas se cruzan y a la hora del cierre Julio volverá por Carlos. Esa noche la pasarán juntos cenando, charlando e incluso bailando, con la conciencia de que ese encuentro será breve e irrepetible.

 

Ora/Hora 18:20

Primos de Federico Gutiérrez Obeso, 2018, scurtmetraj de animație

„Primos” este o poveste a contrariilor în care rolul principal îl au fantasticele primate. Este o poveste animată care arată același loc din două perspective. Materia și spiritul se unesc pentru a transforma natura acestor primate.

Primos, de Federico Gutiérrez Obeso, 2018, cortometraje animado.

Primos es una historia de opuestos protagonizada por primates fantásticos. Es un cuento animado que muestra un mismo lugar bajo dos visiones. Materia y espíritu se amalgaman para transformar la naturaleza de estos primates.

 

Ora/Hora 18:30

Güeros de Alonso Ruizpalacios, 2014, lungmetraj, dramă

1999: Sombra și Santos trăiesc într-o situație ciudată de când a izbucnit greva UNAM (Universitatea Națională Autonomă din Mexic). Neștiind de ce parte să se poziționeze, fără școală, fără scop, prietenii inventează moduri ciudate de a face ca timpul să treacă mai ușor, dar rutina lor este întreruptă de sosirea neașteptată a lui Tomás, fratele mai mic al lui Sombra. Tomás descoperă că eroul său, Epigmenio Cruz, un cântăreț legendar din anii ‘60, agonizează într-un spital și îi convinge pe Sombra și Santos să-i însoțească și să-i aducă un omagiu. Căutarea lui Epigmenio devine o călătorie de trei zile traversând granițele invizibile ale Ciudad de Mexico.

Güeros de Alonso Ruizpalacios, 2014 (largometraje, drama)

1999: Sombra y Santos viven en un extraño limbo desde que estalló la huelga de la UNAM. Sin saber qué lado tomar, sin escuela, sin propósito, los amigos inventan extrañas maneras de matar el tiempo, pero su rutina es interrumpida con la llegada inesperada de Tomás, el hermano menor de Sombra. Tomás descubre que su héroe, Epigmenio Cruz, un mítico cantante de los años sesenta, agoniza en algún hospital y convence a Sombra y a Santos de ir a rendirle homenaje. La búsqueda de Epigmenio se convierte en un viaje de tres días atravesando las fronteras invisibles de la Ciudad de México.