- This event has passed.
București: Obiectul lunii ianuarie 2024 la Muzeul Național “George Enescu” (Casa Memorială “George Enescu” – Vila Luminiș, Sinaia): Vas pentru ceai confecționat din inox, în atelierele autohtone, datare din secolul al XIX- lea.
30 ianuarie - 31 ianuarie
CEAINIC
„Obiectul lunii” ianuarie la Casa Memorială „George Enescu” – Sinaia
https://bit.ly/3HIOrZa
Vas pentru ceai confecționat din inox, în atelierele autohtone, datare din secolul al XIX- lea.
Piesa se află în sufragerie, o cameră spațioasă, camera de primire, destul de modern decorată pentru acele vremuri, cu toate accesoriile unei vieți civilizate de atunci.
Aici era locul unde era invitată protipendada acelor vremuri: de la familia regală, la prietenii săi din lumea muzicii și până la alți oaspeți de seamă ai maestrului Enescu.
Regina Elisabeta l-a cunoscut personal pe Enescu cu ocazia interpretării primei sale lucrări, la început de drum, „Poema Română”, la București, în ziua de 1/13 martie 1898 și recunoscând talentul tânărului muzician, îl va „adopta” sufletește (după o lungă absență a sa în Germania), oferindu-i o cameră la Peleș, unde să-și petreacă vacanțele, să studieze, ori să susțină recitaluri apropiaților familiei regale.
Regina Maria, următoarea regină descendentă, melomană, pianistă talentată, l-a asistat pe George Enescu în recitalurile de la Castelul Peleș dar și în serile de muzică din vila Luminiș. Se considera drept un magician, în urma dedicației pe care principesa Maria, viitoare regină i-o scrisese pe o fotografie dăruită în 1908. La sfârșitul vieții spunea că această fotografie o păstrează în salonul său din vila Luminiș de la Sinaia, cu dedicația: „El trezește muzica în sufletele noastre”.
Muzeograf, Doina-Mihaela Purcaru