- This event has passed.
Bucureşti: La Antipa începe……şcoala!
23 iunie, 2018 - 12 septembrie, 2018
Scoala de vara organizata de catre Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” se afla la cea de a V a editie si este un program de vacanta cu activitati teoretice si practice avand ca subiect cunoasterea, prepararea si conservarea diferitelor grupe de animale dupa standardele specifice muzeelor de istorie naturala.
Proiectul isi propune implicarea elevilor cursanti in activitati de cunoastere a biodiversitatii si de ocrotire a mediului, prin insusirea si experimentarea practicilor utilizate de catre cercetatorii care profeseaza in domeniul stiintelor zoologice.
GRUP TINTA: elevii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani
SCOPURILE PROIECTULUI:
1. Derularea proiectului ca oferta educationala si de petrecere a timpului liber, accesibila, placuta si inedita pentru elevi, utila parintilor care doresc “sa consume” vacanta de vara a copiilor cu un program bazat pe experimentare, interactivitate, interdisciplinaritate si ……… joc.
2. Completarea cunostintelor impuse prin programa scolara de biologie cu informatii stiintifice, teoretice si aplicate, de botanica, zoologie, geologie si muzeologie.
3. “Testarea” profesiunii de cercetator zoolog prin familiarizarea copiilor cu activitatile cotidiene desfasurate de catre personalul stiintific si conservatorii Muzeului, specializati in observarea animalelor, prepararea, identificarea si conservarea lor ca piese ale patrimoniilor muzeale.
4. Formarea deprinderilor de observare directa, in teren, asupra calitatii habitatelor si a biodiversitatii lumii vii. (identificarea categoriilor de asociatii vegetale, observatii asupra faunei de reptile si pasari din Bucuresti si imprejurimi)
5. Insusirea tehnicilor stiintifice de colectare in teren a materialelor biologice (colectarea de plante din flora spontana, capturarea de exemplare nepericuloase din grupul nevertebratelor terestre etc.)
6. Experimentarea tehnicilor de preparare si naturalizare a animalelor, insusirea standardelor de conservare a pieselor din colectiile stiintifice botanice (herbar), zoologice si geologice (colectii de roci si minerale, colectii de animale fosilizate).
7. Stimularea curiozitatii participantilor de a consulta surse alternative de informare in scopul colectarii de date referitoare la acelasi subiect.(ex.: informatii despre speciile de pasari din expunerea permanenta a Muzeului prin intermediul textelor explicative, a cartilor din biblioteci, enciclopediilor, internet, site-urile muzeelor de zoologie din lume, etc.)
8. Descoperirea copiilor cu “chemare” pentru biologie si orientarea lor scolara si profesionala catre domeniul stiintelor naturii.
ACTIVITATILE PROIECTULUI:
1. Cursuri teoretice si practice dedicate cunoasterii fluturilor dupa standardele stiintifice si muzeale.
2. Cursuri teoretice si practice de cunoastere a molustelor (evaluarea calitativa a faunei acvatice şi terestre de moluste)
3. Cursuri teoretice si practice de ornitologie
4. Cursuri teoretice si practice de colectare, etalare si conservare a plantelor din flora spontana a Capitalei.
5. Cursuri practice de ecologie (excursii ecologice si experimentarea in teren a influentei factorilor biotici si abiotici; observatii in teren in scopul evaluarii starii de sanatate a diferitelor tipuri de habitate, urbane si rurale)
6. Cursuri teoretice si demonstratii de taxidermie (naturalizarea vertebratelor si a unor specii de nevertebrate)
7. Cursuri teoretice si practice de paleontologie si mineralogie
8. Cursuri teoretice si practice de cunoastere a speciilor de mamifere din fauna lumii
9. Eliberarea diplomelor de atestare/participare.
PERIOADA DE DESFASURARE: 23 iunie – 12 septembrie 2008
SUCCESIUNEA MODULELOR SI COORDONATORII CURSURILOR
- 23 iunie – 4 iulie – Lumea Fluturilor – Modul dedicat studiului lepidopterelor coordonator Dorel Rusti, cercetator stiintific
- 7 iulie – 18 iulie – Modul dedicat studiului molustelor, coordonator Gabriela Andrei, muzeograf
- 21 iulie – 1 august – Ornitologia – stiinta si hobby – Modul dedicat studiului pasarilor, coordonator Dr. Angela Petrescu, cercetator stiintific
- 4 august – 15 august – Herbar de Bucuresti – Modul de botanica, coordonator Dr. Aurora Stanescu, muzeograf si Dorel Rusti (deplasare teren), cercetator stiintific
- 18 august – 29 august – Modul de paleontologie si mineralogie, coordonator Rodica Tita, muzeograf
- 1 septembrie – 12 septembrie – Modul dedicat studiului mamiferelor, coordonator Diana Ion, muzeograf
Taxe de participare
- 1 modul – 150 RON/persoana
- participarea aceleiasi persoane la 2 dintre modulele scolii de vara – 250 LEI
- participarea aceleiasi persoane la 3 dintre modulele scolii de vara – 400 LEI
- participarea a doi frati la 1 modul – 270 LEI
- participarea a doi frati la 2 module – 450 LEI
- participarea a doi frati la 3 module – 550 LEI
Informatii suplimentare : Dr. Aurora Stanescu, autorul proiectului (0788.593.485 sau 312.88.26 int. 119, e-mail : auroras@antipa.ro
Detalii pe www.antipa.ro
Rezervarile nominale se pot face la telefon : 3128826 int. 119, zilnic, de luni pana vineri (9,00-18,00) sau prin e-mail : florentinap@antipa.ro, dianai@antipa.ro
Inscrierea copiilor se face prin achitarea taxelor la serviciul CONTABILITATE, cu cel putin trei zile inainte de inceperea modulului ales.
Grupele de participanti, la fiecare modul in parte, cuprind intre 7 si 14 elevi.