- This event has passed.
București: Ducu Bertzi și Irina Furdui în grădină la Muzeu
28 august, 2018 @ 19:00 - 20:00 EEST
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o nouă întâlnire cu Ducu Bertzi și Irina Furdui în grădina din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), marți, 28 august 2018, de la ora 19.00.
Mama sa a fost educatoare şi învăţătoare, iar tatăl, profesor de matematică şi fizică. Toţi cei din familie au avut de-a face cu matematica şi fizica, iar Ducu Bertzi spune zâmbind că e a sărit oarecum din schemă, pentru că, deşi a terminat Politehnica, s-a simţit atras de lumea artistică. La Casa de Cultură de la Sighet s-a întâlnit prima dată cu vioara şi chitara. În timpul liceului pereţii camerei sale erau tapetaţi cu afişe cu Phoenix. A venit la Bucureşti datorită dorinţei de a face şi o carieră artistică. Şi a reuşit. Încet, încet, s-a apropiat de folk, de poezie. A cântat în grupul Song, condus de Ioan Luchian Mihalea, apoi, la „Flacăra“ în ’76. Din 1985, după desfiinţarea Cenaclului Flacăra, a înregistrat piese noi care au devenit instantaneu şlagăre, „Şi de-ar fi”, „Trece dorul”, „Floare de colţ”, „Focul vânăt”. Cu peste 4000 de spectacole la activ, Ducu Bertzi este o personalitate carismatică ce reuneşte voce, har, inteligenţă, energie, magnetism, strălucire, ceva aproape inexplicabil, magic, legat de sacralitatea artei pe care a ales să o slujească.
Ducu Bertzi a acceptat invitația de a cânta în grădina Muzeului Național al Literaturii Române, pentru că dintotdeauna Cuvântul, Poezia, au contat pentru el. „E foarte important să nu-ţi uiţi rădăcinile, să nu te rupi de ele. Cu cât le simţi mai profund, cu atât eşti mai puternic. Iar Maramureşul m-a învăţat acest lucru. Ăsta a fost norocul meu, să mă nasc acolo. Şi de aceea spun povestea norocului de când mă ştiu”, spune Ducu Bertzi. „Munca, dacă este făcută cinstit, fără prejudecăţi şi orgolii, este, până la urmă, răsplătită. La performanţe nu ajungi decât cu ajutorul celor care te susţin şi răsplata noastră, după ce interacţionăm cu aceştia, este o poartă spre tărâmuri prin care nu toţi reuşesc să pătrundă. Această poartă se numeşte prietenie. Într-o prietenie adevărată fiecare dăruieşte fără să i se ceară. Nimeni nu e dator nimănui. Am rămas cu prietenii solide, care-mi fac bucurie, nu sunt multe, dar toate sunt deosebite”.
Intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!