- This event has passed.
Sibiu: vernisaj Găleşoaia şi Academia Artelor tradiţionale
26 iulie, 2008
Sâmbătă, 26 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a avut loc vernisajul complexului arhitectural de la Găleşoaia, recent completat prin construirea a două cuptoare de ars oale. Evenimentul a debutat prin tradiţionala slujbă de sfinţire a celor două gospodării, ceremonie oficiatată de preotul bisericii din Bezded şi preotul din Găleşoaia. La finele vernisajului, domnul Dumitru Coneru, meşter olar din satul Găleşoaia şi cel care a construit cele două cuptoare de ars oale, a oferit asistenţei o impresionantă demnstraţie de virtuozitate în meşteşugul olăritului.
Într-o atmosferă de sărbătoare, accentuată de numeroasele nunţi care au avut loc în muzeu, au fost recunoscute oficial meritele a trei artişti populari, cărora li s-a acordat titlul de Membru al Academiei Artelor Tradiţionale. Dumitru Coneru – meşter olar, Vasile Moldoveanu – artist plastic şi Ştefan Popescu – rapsod popular au primit, în aplauzele asistenţei, recunoaşterea valorii extraordinare a muncii lor. Festivitatea de decernare a diplomelor s-a încheiat cu un uluitor recital al domnului Ştefam Popescu, care, acompaniat de doi tineri talentaţi, a cântat cam la tot ce se poate cânta, inclusiv la solniţă, sticlă, coajă de nucă, trei paie de secară etc. Un moment care a ridicat spectatorii în picioare a fost când maestrul a cântat la două fluiere, simultan.
În continuare, vă prezentăm câteva impresii extrase din Cartea de Onoare a muzeului:
O zi frumoasă, minunată şi binecuvântată de Dumnezeu pentru noi toţi cei din satul Găleşoaia, şi mai ales pentru cei prezenţi la Muzeul ASTRA din Sibiu, unde se va păstra un colţişor plin de istorie şi de dragoste prin aşezământul casei familiei Rovenţa Vasile – Nică Cheran.
Cuvântul lui Domnica m-a răscolit în străfundurile sufletului meu de preot, vecin şi consătean. Voi păstra în mintea mea această măreaţă amintire şi îmi propun ca în fiecare an să ne întâlnim la Găleşoaia din Sibiu o dată pe an într-o zi ca aceasta.
Avem încredere că administraţia muzeului şi în mod special Dl. Director Bucur ne va păstra cu suflet de creştin, de român şi mare patriot, iubitor de Dumnezeu şi de neamul acesta mare şi minunat.
Doamne ajută şi binecuvântează tot ce este frumos şi bun!
Fam. Pr. Gheorghe şi Carmen Pecingină
Sunt bucuros şi mă simt onorat să mă aflu într-un loc în care se păstrează tradiţiile şi obiceiurile fostului sat Găleşoaia din comuna Câlnic, judeţul Gorj. Aici, la muzeul „ASTRA” Sibiu se află o părticică din comuna noastră. Mulţumim tuturor ce au făcut ca aceste lucruri să fie reale.
Primar,
ing. Dumitru Vulpe
Un muzeu unicat în lume, un univers magnific. Mulţumim Domnului Director Prof. C. Bucur pentru ceea ce a făcut pentru mine, de a-mi da acest titlu de academician în arte. Nu voi uita niciodată această zi minunată.
Vă doresc cât mai multe reuşite în acest minunat muzeu, pentru a valorifica acest cadru expoziţional cu tradiţii.
Cu multă consideraţie,
Prof. Dr. Ştefan, Tg. Jiu – Gorj
Am vizitat muzeul, am participat la toate târgurile în calitate de creator, am însoţit şi pregătit copiii la Olimpiada micilor creatori populari, dar astăzi, 26 iulie 2008, este o zi fericită din viaţa mea pentru că am fost invitat în cadrul muzeului cu ocazia primirii mele în rândurile membrilor „Academiei artelor tradiţionale”. Îi mulţumesc lui Dumnezeu şi conducerii minunatei instituţii.
Vasile Moldoveanu
Biroul de presă al CNM „ASTRA”