- This event has passed.
București: Povești cu nisip și JAZZ la Muzeul Naţional al Literaturii Române
29 septembrie, 2018 @ 19:00 - 21:00 EEST
Muzeul Național al Literaturii Române și Conseil des Arts du Canada vă invită la un eveniment cu totul aparte, sâmbătă, 29 septembrie 2018, ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) – o incursiune în lumea poveștilor prin intermediul nisipului, călătorind pe aripile Jazz-ului cu Lache Cercel, Stephen Nikleva, Meriam Benamour și sand artist Mariana Pachis.
Declarată Ambasador al Egalității de Șanse în 2016, Mariana Pachis este prima autoare de Artă Cinetică cu lichid magnetic, Paris, 1996, și Sand Art din lume, 2009. Sand Art sau Animația cu nisip înseamnă a arta de a da viaţă poveştilor prin intermediul nisipului. Un artist creează o serie de imagini folosind nisipul. Pe o suprafaţă puternic luminată este aplicat nisip și apoi prin mânuirea unor instrumente speciale se desenează imagini.
Mariana Machis a avut primele spectacole de Sand Art la Euro Chanel TV și Euro Kid TV IN 2009. A intrat la 1 ianuarie 2013 în Cartea Recordurilor desenând în timp real în nisip timp de nouă ore la minus 6 grade primind premiul NR1 de la Realitatea TV. Desenează în orice pulbere, de exemplu în sare, cafea, zahăr, făină.
A realizat Cursuri de sand art pentru prima oară la Festivalul de Animație din Craiova 2015. Mariana Pachis a obținut medalii internaționale precum Medalia de aur Bruxelles, Salonul de inventică 1993, Marele premiu la Nürnberg 1993, Medalia Gheorghe Dima pentru scenografii de operă, 1997. Este membru de onoare al Academiei de Muzică Cluj Napoca 1995, Cavaler de Sighișoara la Festivalul Medieval Sighișoara 2006, Celebritatea anului 2016 pentru Scenografie, Regie și Întreaga activitate.
Lache Cercel s-a născut în București, România, și a studiat la Academia de Arte a României. Este unul dintre cei mai importanți muzicieni ai României, un virtuoz recunoscut în întreaga lume. În 1986 a primit premiul Artistul Poporului din partea Guvernului român. Muzica lui Cercel are rădăcini adânci în tradiția romă (țigănească), combinată cu Doina Klezmer, Orientul Mijlociu și sunetele europene, strâns unite datorită liantului numit JAZZ. Artistul numește această fuziune Roma Swing. În tradiția lui Django Reinhardt și Stephen Grappelli, Cercel creează jazz clasic și improvizat împreună cu melodiile tradiționale ale romilor. S-a stabilit în Canada, a colaborat cu muzicieni din diverse medii precum recunoscutul percuționist egiptean Adel Awad, cu Sal Ferreras, chitaristul canadian Jazz Don Ogilvie, basistul Sam Shoichet, Rebecca Shoichet și diferiți muzicieni din lume. A predat anual la Tabăra Internațională de Muzică Buffalo Gap, din Washington, DC și Campul Balkan Mendocino din Mendocino, California.
A cântat la numeroase festivaluri mondiale și jazz în toată Canada, Statele Unite și Europa. În 2003, piesa lui Cercel „A Cry for Roma” de la Suspino i-a adus o placă Hugo Gold la cele 39 de premii internaționale de televiziune din Chicago, în categoria „Special Achievement: Music Score”. Cercel a compus, de asemenea, muzică pentru documentarul național „Consiliul de film” (Canada) „Opre Roma” și pentru filmul independent „Naroc”. Discografia sa cuprinde Rhapsodia României (1997) și Muzika Konkordo (Jericho Beach Music, 2006).
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!