- This event has passed.
Bucureşti: Simpozionul naţional de arheometrie – 2010
28 octombrie, 2010 - 29 octombrie, 2010
SIMPOZIONUL NAŢIONAL DE ARHEOMETRIE – 2010
BUCUREŞTI 28 -29 OCTOMBRIE 2010
organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) şi Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH) în cadrul proiectului ROMARCHAEOMET
Avem plăcerea să vă invitam la Simpozionul Naţional de Arheometrie, ediţia 2010, care continuă tradiţia simpozioanelor de arheometrie de la Cluj-Napoca 1987-2009.
Lucrările simpozionului vor avea loc în Sala de Conferinţe a Muzeului Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei nr 12. Cu acest prilej, dorim şi să aniversăm 30 de ani de arheometrie românească folosind metodele fizicii atomice şi nucleare.
Manifestarea se va constitui şi un forum pentru un schimb de idei privind rezultatele cercetării arheometrice din România, dar şi perspectivele acesteia privite în lumina progresului actual al ştiinţei.
Programul va cuprinde conferinţe invitate şi prezentări orale.
Vă rugăm să difuzaţi această invitaţie atît colegilor Dvs cât şi persoanelor interesate de cercetările de arheometrie.
Principalele tematici ce vor fi abordate :
– Metalurgie, monede şi obiecte de podoabă, tehnologii antice şi medievale
– Aurul si argintul dacic în context european
– Noi metode fizico-chimice de analiză compoziţională
– Metode de datare – Carbon-14, (termo)luminiscenţă, dendrocronologie
– Ceramica, sticla, material litic – silex, obsidian
– Geoarheologie – surse geologice de materii prime din preistorie până în evul mediu
– Chihlimbarul arheologic din România – surse locale si importuri
– Conservare – restaurare patrimoniu cultural naţional
– Aspecte legislativ-juridice ale protejării patrimoniului
Şi alte tematici legate de arheometrie sunt binevenite.
Daca doriţi să fiţi prezenţi la lucrările simpozionului, sunteţi invitaţi să confirmaţi participarea uneia dintre persoanele din comitetul de iniţiativă de mai jos, până cel târziu joi 15 iulie 2010, cu menţionarea adresei poştale a instituţiei, sau ca persoană fizică, adresa e-mail, număr de telefon, de mobil, fax, pentru facilitarea viitoarelor contacte. De asemenea, sunteţi rugaţi să comunicaţi dacă intenţionaţi să participaţi şi cu o prezentare orală (una sau mai multe), menţionând titlul si tematica în care se încadrează. Autorii vor fi anunţaţi de acceptarea comunicării după data de 1 septembrie 2010.
Conferinţele plenare şi lucrările orale acceptate în programul simpozionului, dar şi lucrările acceptate care nu vor putea fi prezentate oral din cauza bugetului de timp, vor fi publicate în volumul 4 ARCHAEOMETRY IN ROMANIA, ce urmează a fi editat şi tipărit în limba engleză şi difuzat în ţară şi peste hotare. Autorii ale căror lucrări vor fi acceptate de Comitetul Ştiinţific, vor fi informaţi la timp pentru pregătirea manuscrisului conform unor norme standard. Detalii vor fi menţionate în circulara din cursul lunii septembrie, după ce se va cunoaşte numărul participanţilor şi numărul lucrărilor.
În circulara din septembrie 2010, funcţie de solicitări, vor fi anunţate şi posibilităţile de cazare (hotel, case de oaspeţi), costul fiind suportat de participanţi.
Cu prilejul acestui Simpozion intenţionăm să înfiinţăm şi SOCIETATEA ROMÂNĂ DE ARHEOMETRIE. Daca sunteţii interesat, vă rugăm să ne anunţaţi, o dată cu acceptul de participare la simpozion, pentru a putea începe întocmirea formelor legale şi statutare specifice, care am dori să fie gata cu prilejul simpozionului.
În aşteptarea confirmării participării Dumneavoastră, vă mulţumim cu anticipaţie şi vă rugam să primiţi asigurarea stimei şi consideraţiei noastre.
Ernest Oberlaender-Târnoveanu
MNIR – eot22@cam.ac.uk
Bogdan Constantinescu
IFIN-HH – bconst@nipne.ro
Petre T. Frangopol
IFIN-HH – pfrangopol@clicknet.ro
(după 25 iunie 2010, numai la
telefon 0722/270 314)
Prezentarea Muzeului Național de Istorie a României în Ghidul muzeelor de la CIMEC