- This event has passed.
București: Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea
11 decembrie, 2018 @ 19:00 - 21:00 EET
Bazar este primul concert din seria „România. 100 de minute.”
Formația „Trei parale” reconstituie din proiectul „Bazar” muzica veche românească, muzică ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea. Cântece izvode de întâi noștri poeți moderni (precum Costache Conachi sau cei din familia Văcărescu) ajungeau a fi cântate de către lăutarii vremii. Viaţa de curte boierească răzbate în muzica epocii, ea fiind creatoarea unui repertoriu savuros şi totodată consistent.
Accesul la concert se face în baza unei rezervări prin mail la raluca.anton@medievalpraxis.ro, la numărul de telefon 0725 223 396 sau prin mesaj la https://www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti/
Program:
Cântecul lui Barbu Lăutaru (folclor, Alexandri/Flechtenmacher)
Două dansuri muntenești (Francois Rujițchi, Musique orientale.)
Amărâtă turturică (Anton Pann – Spitalul Amorului)
Trei dansuri moldovenești (Codex Moldavus )
Scoală, puiculiță, scoală (Anton Pann-Spitalul Amorului)
Decât ruda și vecinu (Anton Pann – Spitalul Amorului)
Grele chinuri m-a cuprins, Aolică ce văzui (Gheorghe Ucenescu)
Ah! A mea iubită floare (Gheorghe Ucenescu) și Geamparaua de la Dăeni (folclor)
De când s-a dus neica-n cale (Anton Pann – Spitalul Amorului)
Bate-o Sfântu de lupoaie (Anton Pann – Spitalul Amorului)
Hora boierească de la Săveni (folclor)
Cum dai lele laptele și Brăileanca (Dumitru Vulpian – Horele noastre Vol.I)
Arză-l focu dascăl (Anton Pann – Spitalul Amorului)
TREI PARALE
Florin Iordan: cobză, cimpoi, fluier fără dop, caval, dobă (violoncel percutat)
Daniel Pop: voce, fluier, tilincă, drâmbă, dairea
Mihai Balabaș: vioară
Beatrice Iordan: cobză, voce, zongoră, gordună (contrabas mic)
Grupul Trei Parale este unul unic în peisajul muzical românesc. Prin abordarea cât se poate de serioasă, etnomuzicologică, a unor muzici în bună parte uitate, sau transformate de-a lungul veacurilor în cu totul altceva, grupul reușește să se situeze într-o zonă care atrage un public variat, de la profesioniști, până la amatorii de curiozități cu o savoare exotică.
Inițiatorul și liderul acestui proiect este Florin Iordan, cercetător la Muzeul Țăranului Român. El este acela care a oferit grupului traiectul pe care îl urmează și în prezent; această cale presupune o amănunțită cercetare a surselor scrise din epocă, a înregistrărilor audio de pe cilindri de ceară Edison sau a altor materiale, și chiar muncă de cercetare în teren, care reprezintă baza fiecărui concert marca Trei Parale.
Activitatea grupului este una bogată și diversă și include participări la festivaluri medievale de muzică veche sau teatru, atât în țară cât și în străinătate. De asemenea, artiștii au apărut și în numeroase emisiuni televizate și au contribuit la coloana sonoră a unor filme precum Povestea lui Bucur (regizor Aurelia Mihai, Germania, 2009), Chira Chiralina (regia Dan Pița, România, 2014) și Aferim! (regia Radu Jude, România, 2015).