- This event has passed.
București: MARe de MIC. Schițe în cărbune – atelier
26 mai, 2019
Duminică 26 mai, în Bulevardul Primăverii 15.
Copii 4-7 ani: 11:00 – 12:00
Copii 8-12 ani: 12:30 – 14:00
Preț: 30 lei/cursant.
Înscrieri la gift.shop@mare.ro
Schițe în cărbune… Vă mai amintiți? Sau, măcar, aveți amintirea desenului în cărbune? Pagina aspră, sunetul cărbunelui pe hârtie, praful fin, petele întunecate de pe degete, alunecarea subțire, înțepată și hotărâtă a cărbunelui tare sau cea groasă, plină, dar tandră, a cărbunelui moale?
Cărbunele e organic, iar lucrul cu el este – indiferent de rezultat – o experiență în sine. Simplul fapt că se poate șterge cu miez de pâine îi conferă deja o aură simbolică, oarecum spirituală. Înainte de a produce o lucrare anume, fie ea remarcabilă sau nu, copiii trebuie să descopere bucuria procesului în sine. Actul de a desena, de a picta, plăcerea de a folosi ustensile și materiale. Fiecare are personalitatea și textura sa.
Cărbunele? Este un fel de ”all inclusive”. Spre deosebire de acuarele sau de vopseluri, care pretind instrumente intermediare ca pensula, cuțitul, paleta și altele asemenea, cărbunele se rezumă la sine însuși. Nici măcar creionul (în esență, tot o mină de cărbune, dar mascată de un înveliș din lemn) nu are simplitatea și onestitatea cărbunelui ca atare. Cărbunele este instrumentul redus la esență.
Între el și coala de hârtie se naște o pasiune imediată, spontană, care se va transmite mâinii. O corectură cu degetul poate transforma o linie rebelă într-un efect nebănuit.
Duminică, Regina Ioana este hotărâtă să încerce MARea cu cărbunele. Va lua copiii la o plimbare prin muzeu. Vor identifica lucrările cele mai potrivite, vor cumpăni împreună care anume s-ar lăsa mai lesne (și mai bine) ”traduse” în cărbune.
Căci transpunerea unei lucrări plină de culori, într-o versiune alb-negru este, în esență, un act de traducere, mai mult decât de reproducere. Este un act de interpretare. Iar copiii sunt cei mai pricepuți la interpretări.
Îi invităm, așadar, pe cei mici, la primul lor curs de ”traducere”. Limbajul cărbunelui, se știe, este aproape cel mai primitiv, cel mai natural dintre toate. Frust, onest, puternic, seducător, desenul în cărbune face ca și cele mai delicate degete să fie pline de forță.