- This event has passed.
București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 13 ianuarie 2020, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la spectacolul „Cine era Eminescu?”. Interpretează: Rodica Mandache, Marius Bodochi și Marina Fluerașu. Invitată de onoare: Ana Blandiana.
13 ianuarie, 2020
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 13 ianuarie 2020, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la spectacolul „Cine era Eminescu?”. Interpretează: Rodica Mandache, Marius Bodochi și Marina Fluerașu. Invitată de onoare: Ana Blandiana.
Scenariul spectacolului „Cine era Eminescu?” poartă semnătura Dianei Mihailopol.
Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) a fost poet, prozator și jurnalist, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Poetul avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și Hegel.
Publicistica eminesciană oferă cititorilor o radiografie a vieții politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epocă; în plus, ziaristul era la nevoie și cronicar literar sau teatral, scria despre viața mondenă sau despre evenimente de mai mică importanță, fiind un veritabil cronicar al momentului. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu.
În 17 iunie, Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!