- This event has passed.
București: curs: Ora de hore. De ce horește omul? Cu Grigore Leșe. La MARe/Muzeul de Artă Recentă
28 februarie, 2020
Ora de hore. De ce horește omul?
Profesor: Grigore Leșe
28 februarie, de la 17.00 la 18.00
Auditorium, MARe, Primăverii 15, București.
Rezervări: MARe/mail gift.shop@mare.ro
Preț bilet: 100 RON de persoană pe curs. În limita celor 40 de locuri.
La 3 sesiuni cumpărate se primește un discount de 10%.
***
Sunetul este indisociabil de arta recentă, de viața actuală. Experimentul vizual se împletește cu cel audio în artă încă din anii 60 și de aceea aproape toate muzeele de artă contemporană ale lumii sună, la modul propriu, într-un anume fel. MARe are și el un profil sonor. Unul cu mai multe fețe sau fațete. Colecția permanentă sună într-un fel, prin lucrările de artă video și audio pe care le expunem la etajul 1, dar și prin lucrările experimentale din expozițiile temporare.
În Auditorium, încă de la inaugurare, MARe a demarat un program complex și variat de experimente audio, de la instalații audio-video la performance sonor, jazz, muzică electronică, teatru radiofonic. muzică clasică, de cameră, muzică de film, înregistrări din natură. O paletă sonoră extrem de largă, potrivită diversității stilistice definitorii pentru MARe.
Această paletă este întregită, din februarie 2020, cu seria de cursuri lunare de muzicologie teoretică și practică, susținute de Grigore Leșe, prin care participanții vor avea acces nu doar la resorturile cele mai profunde ale cîntului arhaic, autentic, ci și la întreaga constelație antropologică pe care o dezvăluie acesta. Iar fiecare curs va fi țesut în jurul unor exemplificări concrete, prin care vocea inegalabilă a lui Grigore Leșe va transforma instruirea în delectare.
***
”În orașe oamenii umblă mult. Adeseori când traficul e bară la bară și totul pare zadarnic, iau fluierul din geantă. Cunosc semafoarele din drumurile mele de zi cu zi, știu când am timp de o horă și când de un joc, zic din fluier până când se amestecă verdele cu roșul, până când claxonul din spatele meu spintecă aerul, până când li se amestecă glasurile precum stările mele. Mă izolez în cântec și-așa reușesc să mă regăsesc.
Întâlnirile de la MARe vor fi ca o călătorie în timp, într-o lume mai bună, mai frumoasă, mai adevărată. Vă vor da posibilitatea să vă aflați cântecul.” (Grigore Leșe)
PRIMA SESIUNE, 28 FEBRUARIE, ORA 17:00
De ce horește omul
De osteneala bătrânilor, să se stâmpere – „horile-s de stâmpărare / la om cu supărare”. „Am noroc că știu cânta / că-mi astâmpăr inima”. Horea e unică – prin hore omul își află locul în lume, e cel mai reprezentativ cântec la români. Am întrebat oamenii de ce horesc și au răspuns: de jale, de năcaz, de dor, de dragoste. Brandul României în cântec este suferința.