- This event has passed.
#stamacasa: Ghidaj virtual la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
27 martie, 2020 - 30 aprilie, 2020
SCURT GHIDAJ LA MUZEUL HĂRȚILOR. (1)
https://www.facebook.com/MuzeulHartilorVechi/photos/a.133234490115834/2511822825590310/?type=3&theater
În această imagine este prima sală a Muzeului Hărților, cea care îi întâmpină pe vizitatori, aici fiind expuse cele mai vechi hărți ale muzeului.
Multe hărți sunt colorate manual și, chiar dacă datează de secole, păstrează niște culori vibrante, deosebit de frumoase.
📍 Pe PANOUL DIN DREAPTA avem chiar cea mai veche hartă din muzeu: „Ungaria, Prusia, Rusia, Valachia și Polonia” , este o hartă a Europei Centrale realizată de cartograful Lorenz Fries în anul 1525.
Pe același panou se află mai multe hărți ale DACIEI, editate de mari cartografi ai vremii lor, precum Sebastian Münster, Gerardus Mercator, Abraham Ortelius.
📍 Descoperim aici și singura hartă din muzeul nostru care indică LOCUL UNEI COMORI: harta „Dacia, Moesia. Descrierea veche”, realizată de Abraham Ortelius în 1595, ce marchează în zona Carpaților Meridionali un loc în care cartograful a scris, în limba latină : „Sargetia flu in quo Decebalus rex thesauros suos occul taverat” („Râul Sargetia, locul în care Regele Decebal și-a îngropat tezaurul / comoara”).
📍 Pe PANOUL DIN STÂNGA sunt hărți care prezintă Imperiul Roman, Grecia Antică, regiunile vechi ale Turciei, Siriei, Arabiei. Aici avem și o hartă cu caracter religios ce înfățișează CĂLĂTORIILE SFÂNTULUI APOSTOL PAVEL făcute pentru creștinarea popoarelor, în această hartă, a celor din sudul Europei. Lucrarea a fost de asemenea realizată de marele cartograf Abraham Ortelius și publicată postum, în anul 1620.
Globul pământesc din această sală, de mari dimensiuni și de mare precizie, este făcut din lemn și o hărtie specială și a fost dăruit de către președintele Franței François Mitterrand, la începutul anilor 1990, președintelui român de atunci, Ion Iliescu, care la rândul său a donat acest glob Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.
_________
📸 FOTOGRAFIE realizată de Catalin Chiriloi
https://www.facebook.com/chiriloi.catalin