Încarc Evenimente

Alexandria: Exponatul lunii iunie 2021 la Muzeul Judeţean Teleorman – un manifest anticomunist inedit, datat 16 iunie 1957

Date 1 iunie - 30 iunie
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită miercuri, 3 iunie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Iunie.
Pentru perioada 1 – 31 iunie 2021, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce aduce la lumină o pagină din istoria noastră recentă. Este vorba de o tablă zincată cu dimensiunile de 59 cm lungime și 43 lățime, pe care este scris cu apă tare un manifest anticomunist inedit, datat 16 iunie 1957, a cărui transcriere o regăsiți mai jos.
Această tablă a fost folosită la învelirea casei familiei Filip și Șerbana Negrilă din satul Talpa Ogrăzile, comuna Talpa, județul Teleorman.
Manifestul este interesant, în primul rând, prin ingeniozitatea de care a dat dovadă meșterul tâmplar Văjoaica R. Petre, semnatarul lui, de a-l ascunde direct în învelișul casei nou ridicate de privirile celor care puteau să-l denunțe Securității. Modul de a scrie pe o tablă arată faptul că frica de a nu fi prins era foarte mare, știind că risca arestarea.
Prin faptul că l-a datat (16 iunie 1957) și l-a semnat, documentul capătă o mare valoare istorică. Se deduce din aceasta că meșterul considera că o viitoare reparare a acoperișului, necesară după mai mulți ani, va scoate la iveală documentul într-un moment în care, spera el, că regimul comunist nu va mai exista. Într-adevăr, dezvelirea casei pentru schimbarea acoperișului, făcută după 62 de ani (2019), tot în luna iunie, de către fiul familiei, Ion Negrilă, a condus la readucerea la lumină a documentului, donat ulterior Muzeului Județean Teleorman.
Datorită brutalității cu care erau reprimate luările de poziție la adresa regimului comunist, puțini români îndrăzneau acest să facă acest lucru. Cele consemnate de meșterul Văjoaica R. Petre împreună cu proprietarul casei Filip Negrilă pentru urmași, cu dorința de a nu se uita, reprezintă o filă de istorie adevărată.
„În Spre Amintire
De cei ce va trăi și va strica această
casă să-și aducă aminte de timpul în care am
lucrat și cum am trăit cu comuniști că vacile lau
lat, oile lau lat. Perceptorii umblau pe câmp după
grâu că în sat nu mai au ce lua că pături și haine
leau terminat. Noi trebuia să ne ducem la București cu
trenu și cumpărăm Pâine cu 2,50 lei și ne-o
confiscă Milițieni. Scrisă azi 16 Iunie 1957
Meșter Tâmplar
Văjoaica R.
Petre
Talpa Ogrăziile”

Detalii

Începe:
1 iunie
Se termină:
30 iunie
Eveniment Categories:
,

Organizator

Muzeul Județean Teleorman
Telefon:
0247-314761
View Organizator Website

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Hartă Google
View Loc de desfășurare Website

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*