Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: Exponatul lunii martie 2021 la Muzeul Judeţean Teleorman –  Sabie Simsir

Date 1 martie - 31 martie
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 1 martie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Martie.
Pentru perioada 1 – 31 martie 2021, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției noastre, colecția istorie. Este vorba de o „Sabie Simsir” .
Simsirul (din limba persană, shamshir) este o sabie (scimitar} scurtă, având o curbă pronunțată, între 5 până la 15 grade de la vârf la mâner. Simsirul Șikargar înseamnă în limba persană ,,sabie de vânător”. A fost utilizată de turcii segiucizi, în secolul XII-lea, regăsindu-se mai târziu în Persia, în secolul al XVI -lea. Ea avea ca rude: Kilij, în Turcia, Talwar, în Imperiul Mogul, Saif și Sam-saam în lumea arabă. Această sabie era folosită împotriva adversarilor fără armură, în timp ce vârful putea fi folosit pentru penetrare, anbura exagerată a lamei făcând precizia și mânuirea dificile în scopul împungerii.
Sabia Simsir ce face obiectul Exponatului Lunii are o lungime de 98 cm. Mânerul sabiei, împreună cu garda, are o lungime de 14 cm, iar lama are o lungime de 84 cm.
Lama sabiei este realizată din oțel (sub denumirea de oțel de Damasc). Aceasta are o curbură pronunțată. Pe o latura a lamei, la o distanță de 10 cm de la mâner, se observă vag o gravură circulară. Lama are un singur tăiș.
Garda este compusă din două brațe exterioare de formă conică finalizate printr-un bumb fiecare și patru brațe mai mici care flanchează lama și mânerul. În centrul gărzii, pe o latură, se observă o gravură circulară. Garda prezintă atât pe gravura cât și pe marginile ei urme de inserție cu aur.
Mânerul are plăsele de lemn și se finalizează printr-o curbură manșonată cu metal.
Datarea sabiei este incertă, posibil să aparțină secolului al XVIII-lea

Detalii

Începe:
1 martie
Se termină:
31 martie
Eveniment Categories:
,

Organizator

Muzeul Județean Teleorman
Telefon:
0247-314761
View Organizer Website

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Hartă Google
View Venue Website

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*