Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: EXPONATUL LUNII IANUARIE la Vivariu: HEMICHROMIS (Hemichromis bimaculatus)

3 ianuarie, 2021 - 31 ianuarie, 2021

Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII IANUARIE la Vivariu este
HEMICHROMIS (Hemichromis bimaculatus)
Hemichromis bimaculatus cunoscut sub numele de ciclid bijuterie sau jewelfish, face parte din familia Cichlidae.
Speciile din această familie pot fi destul de agresive şi nu este indicat să fie ţinute împreună cu specii mici și timide. Hemichromis bimaculatus atacă și pești mai mari decât el, în special în perioada de depunere a icrelor. Acest peşte are un comportament teritorial iar peştii mai mici vor fi terorizaţi de comportamentul lui agresiv. Este recomandat ca această specie să fie crescută singură în acvariu.
O altă caracteristică legată de comportamentul acestei specii este că masculul se împerechează cu o singură femelă, formând o pereche monogamă. Dacă doi masculi se luptă pentru aceeaşi femelă, cel care pierde va fi marginalizat de perechea nou formată. Este indicat ca în acvariu să existe mai multe femele decât masculi.
Peştii din genul Hemichromis nu trebuie ţinuţi în acvarii mai mici de 150 de litri.
Acvariul trebuie să aibă un substrat nisipos şi să fie decorat cu grote din piatră în care peştii să se poată ascunde. Este indicat ca în acvariile cu astfel de peşti să existe și câteva roci plate. Plantele nu sunt necesare, mai ales că multe dintre ele vor fi distruse de peştii din aceasta familie.
Reproducerea acestei specii oferă o experientă foarte interesantă acvaristului. Masculii sunt mai coloraţi decât femelele şi au aripioarele dorsale şi anale mai lungi şi ascuţite. De obicei femelele sunt mai mici. Pe perioada depunerii icrelor numai perechea care depune va rămâne în acvariu.
În acvariul de reproducere apa trebuie să aibă o duritate de aproximativ 15 dH, iar pH-ul să aibă o valoare de 7,0 (aprox). Temperatura din acvariu trebuie menţinută la 26°C. În cele mai multe cazuri jocul nupţial este violent şi se sfârşeşte abia când femela este dominată complet. Perechea va alege o piatra plată, ghiveci sau chiar sticla acvariului pentru depunerea icrelor.
Dupa ce icrele sunt depuse de către femelă, masculul le va fertilizeaza imediat. Alevinii sunt transportaţi în gură de către femelă până la noul loc de creştere. După depunere, perechea sapă o groapă în substratul acvariului, unde vor fi mutaţi alevinii după eclozare.
Atât masculul cât şi femela sunt foarte atenţi cu urmaşii lor. Când unul dintre părinţi are grijă de pui, celălalt păzeşte zona din jurul cuibului şi invers. Puii eclozează din icre în trei zile şi încep să înoate liber în masa apei după patru zile. La această vârstă sunt destul de mari şi pot fi hrăniţi cu hrană uscată pisată şi cu larve (naupi) de Artemia salina.

Details

Start:
3 ianuarie, 2021
End:
31 ianuarie, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Vivariu – Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău
Str. Popa Șapcă nr. 3
Bacău, Bacău 600026 Romania
+ Google Map