Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: exponatul lunii IUNIE la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” este FLUTURELE MORPHO ALBASTRU (MORPHO ADONIS )

2 iunie, 2021 - 30 iunie, 2021

Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII IUNIE la Muzeul de Științele Naturii este:
FLUTURELE MORPHO ALBASTRU (MORPHO ADONIS )
Este o insectă neotropicală care face parte din familia Nymphalide. Trăieşte în regiunile tropicale din America de Sud. Habitatele preferate ale fluturelui se află în zonele împădurite, la altitudini cuprinse între nivelul mării şi 1400 m.
Nimfalidele se mai numesc fluturi cu patru picioare, deoarece au picioarele din prima pereche de dimensiuni reduse, îndoite, sprijinindu-se doar pe ultimile 2 perechi de picioare. În repaus își țin aripile lipite, expunând coloritul de avertizare de pe partea ventrală a aripilor. Frumuseţea deosebită a fluturelui Morpho este dată de culoarea albastră cu irizaţii. Aceasta este specifică masculilor şi este prezentă doar pe partea dorsală a aripilor. Pe partea ventrală aripile sunt brune, cu desene în formă de ochi. Femelele sunt de culoare brună.
Culoarea albastră este una structurală, fiind generată de prezenţa pe suprafaţa aripilor a unor solzi microscopici, distribuiţi în straturi. Forma acestora şi aşezarea specifică determină refracţia luminii şi ca efect, apariţia irizaţiei, un tip de iluzie optică.
Specia are activitate diurnă, iar indivizii sunt de obicei solitari, cu excepția perioadei de împerechere. Ciclul de viaţă durează 115 zile, parcurgând o metamorfoză completă care cuprinde 4 stadii: ou, larvă, pupă şi adult. Larvele se hrănesc cu frunzele speciilor de plante pe care au fost depuse ouăle, în timp ce adulţii consumă sucul din fructe, din animale aflate în descompunere şi din ciuperci.
Adulţii sunt consumaţi de puţine specii de prădători deoarece corpul lor conţine o mare cantitate de toxine pe care le acumulează din stadiul de larvă.
Datorită frumuseţii lor, aceşti fluturi sunt adesea capturaţi de băştinaşi sau de comercianţi pentru a fi valorificaţi în industria de artizanat. Aripile lor sunt incluse în forme din plastic transparent, care sunt apoi transformate în obiecte de decor sau bijuterii. Se comercializează şi insecte întregi, etalate, sub formă de tablouri. Pentru a obţine mai uşor exemplare vii, se obişnuieşte ca larvele să fie culese şi îngrijite până apar indivizii adulţi.
De asemenea, specia este adesea utilizată în expoziţii cu insecte vii.

Details

Start:
2 iunie, 2021
End:
30 iunie, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website