Loading Evenimentele

« Toate Evenimentele

Bacău: exponatul lunii OCTOMBRIE la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” este IASCA (Ganoderma applanatum)

1 octombrie - 31 octombrie

Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE la Muzeul de Științele Naturii
IASCA (Ganoderma applanatum)
Ciuperca este încadrată sistematic în familia Ganodermataceae, Ordinul Polyporales, Regnul Fungi
Descriere: basidiomul este sesil, mai mult sau mai puţin plat, semicircular, cu diametrul de 10-60 cm şi înălţime de 2-20 cm. Pe faţa superioară sunt vizibili negi şi brazde concentrice, cuticula este lemnoasă şi încreţită, de culoare brună cenuşie, până la brun-roşcată. Trama este lemnoasă, cu miros tipic de ciupercă. Suprafaţa himenială este albă, iar ulterior devine maro.
Habitatul: creşte pe trunchiuri vii sau uscate de foioase, mai rar de conifere, în grupuri sau izolat.
Categoria ecologică: parazită sau saprofită lignicolă. Ciuperca produce un putregai alb, spongios al duramenului şi alburnului, în special la copacii bătrâni.
Dinamica sezonieră: creşte tot timpul anului.
Răspândire: Europa, Asia, Africa, America.
Ganoderma applanatum nu este comestibilă în forma sa brută, însă datorită gustului său bogat este folosită pentru gătit, ca potențiator de aromă în bucătăria asiatică. În China a fost folosită, de mult timp, în medicamentele tradiționale. Studiile au arătat că ciuperca conține compuși cu proprietăți antitumorale puternice, antibacteriene, anti-fibrotice.
Specia este cunoscută sub numele de „ciuperca artistului”, fiind utilizată ca suport pentru desene de către artişti. Când suprafața porilor albi proaspeți este frecată sau zgâriată cu un instrument ascuțit, se dezvăluie țesutul maro închis, sub pori, rezultând linii vizibile care devin permanente odată ce ciuperca este uscată.

Detalii

Începere:
1 octombrie
Se termină:
31 octombrie
Eveniment Categories:
,

Loc de întâlnire

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Harta Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *